Putovanje

Bliži se sezona odmora: Šta možete unijeti u Crnu Goru?

Bliži se sezona odmora: Šta možete unijeti u Crnu Goru?
Foto: Unsplash | Bliži se sezona odmora: Šta možete unijeti u Crnu Goru?

PODGORICA - Ljetnja sezona je već počela, a mnogi građani već znaju kada i gdje će ljetovati. Prilikom planiranja putovanja i pakovanja kofera često se javlja dilema šta se smije prenijeti preko granice.

Ako odmor planirate provesti na crnogorskom primorju, donosimo vam šta sve smijete spakovati u svoj kofer.

Cigarete

Putnik prilikom putovanja u Crnu Goru može ponijeti 200 cigareta ili 100 cigarilosa (cigare težine do tri grama po komadu), 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje ili srazmjerne kombinacije količina prethodno navedenih duvanskih proizvoda.

Alkohol

Kada je riječ o alkoholu ili alkoholnim pićima, na odmor možete ponijeti jedan litar alkohola i alkoholnih pića sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom preko 22% vol. ili nedenaturisani etil-alkohol alkoholne jačine 80% vol. ili jači ili dva litra alkohola ili alkoholnih pića sa stvarnom zapreminskom alkoholnom jačinom koja ne prelazi 22% ili srazmjernu kombinacija količine prethodno navedenih pića. Takođe, putnik može ponijeti četiri litra nepjenušavog vina i dva litra piva.

Gazirana voda

Putnik u Crnu Goru može unijeti do dva litra gazirane vode sa dodatkom šećera ili drugih sredstava za zaslađivanje ili aromatizaciju.

Životinje i kućni ljubimci

Unos kućnih ljubimaca u Crnu Goru se odobrava ukoliko ih prati veterinarski pasoš i odgovarajući veterinarski sertifikat za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca koji izdaje službeni veterinar zemlje izvoznice.

Biljke i biljni proizvodi

Preko crnogorske granice putnici mogu prenijeti i tri kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira, jedan buket ili vijenac, jedan kilogram lukovica i gomolja ukrasnog bilja, kao i tri saksije sobnog bilja, ukrasnog grmlja, osim bonsaija.

Lijekovi

Kada je riječ o lijekovima, u Crnu Goru putnik sa sobom može unijeti količinu medikamenata koja mu je potrebna najviše za šest mjeseci. Ukoliko lijek sadrži drogu, može se unijeti u količini koja pokriva 30 dana, a za to je potrebna potvrda ljekara ne starija od 90 dana. Unos lijeka koji sadrži drogu bez medicinske dokumentacije smatra se prekršajem i lijek se oduzima.

Novac

Putnik u Crnu Goru može unijeti, pa tako i iznijeti, bez prijavljivanja carinskom organu novac u evrima ili valuti koja nije evro u ukupnom iznosu, odnosno protivvrijednosti iznosa do 10.000 evra. Neprijavljivanje gotovine u iznosu od 10.000 evra ili više predstavlja prekršaj, a novac se privremeno oduzima.

Hrana

Kada je riječ o hrani, putnik u Crnu Goru može unijeti hranu za lične potrebe u količini koja ne prelazi jedan kilogram sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa u zrnu, začina ili čajeva. Putnik ima pravo unijeti kilogram kompozitne i ostale hrane u originalnoj ambalaži, a koja ne zahtijeva poseban temperaturni režim čuvanja.

Takođe, odobren je unos za alkoholna pića u originalnoj ambalaži u iznosu od jednog litra, ostalih pića u originalnoj ambalaži u iznosu od dva litra i flaširane vode u originalnoj ambalaži do pet litara.

Kako se navodi na stranici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, putnik sa sobom može da unese proizvode za ishranu djece i dijetetsku hranu koja se koristi iz medicinskih razloga, pod uslovom da ti proizvodi ne zahtijevaju posebne uslove čuvanja, da su deklarisani, neoštećene ambalaže, osim u slučaju da se trenutno koriste.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije