Putovanje

Doživite safari, piramide i kulturu Egipta - uz letove iz Banjaluke

Doživite safari, piramide i kulturu Egipta - uz letove iz Banjaluke
Foto: N.N. | Doživite pustinjski safari, piramide i kulturu Egipta - uz letove iz Banjaluke

Bh. turisti koji se tokom predstojeće turističke sezone odluče za put u Egipat avio-letom Banjaluka - Hurgada moći će iskusiti čari ronjenja u kristalno čistom Crvenom moru, uživati na pustinjskom safariju, te upoznati kulturu i istoriju ove drevne civilizacije obilaskom monumentalnih građevina - piramida u Gizi.

Naime, turistička agencija "Kontiki Travel" prvi put za putnike iz BiH omogućiće aranžmane koji podrazumijevaju avio-let iz Banjaluke, smještaj u hotelima u Hurgadi sa all inclusive ponudom, transfer na destinaciji, a za turiste koji budu željeli aktivan odmor u ponudi će se naći fakultativni izleti.

Medijski radnici iz BiH, među kojima je i novinarka "Nezavsinih" u okviru info media ture koju je organizivala agencija "Kontiki Travel", imali su priliku da posjete sve izlete, te čitaocima našeg portala prenosimo utiske.

Ronjenje u Crvenom moru

Za ljubitelje ronjenja i upoznavanja podvodnog svijeta Hurgada je pravi izbor za ljetovanje, jer je more tirkizno, kristalno čisto i stanište je korala. Temperatura vode je uglavnom zimi oko 20 stepeni, ljeti je oko 30 stepeni, tako da su uslovi za ronjenje idealni, a pored prijatne temperature, voda je i izuzetno čista.

Koralni grebeni se rijetko gdje mogu vidjeti kao u Crvenom moru, ovdje plijene i veličinom i izgledom - raznobojni, različitih vrsta i izdanja.

Izlet počinje dolaskom do luke, gdje se turisti ukrcavaju na brod, a uključuje obuku, svu opremu, ručak i piće, kao i dva zarona od po 20-25 minuta.

Veliki broj koralnih grebena je pod zaštitom, a njihovo uništavanje ili iznošenje iz zemlje kažnjivo je zakonom u Egiptu i to zatvorom.

Cijena izleta je oko 35 evra po osobi.

Pustinjski safari

Pustinjski safari počinje u safari centru i obuhvata vožnju džipovima, kvadovima, pustinjskim automobilima, kao i posjetu beduinskom selu, a nakon adrenalinskog dana turiste očekuje večera uz orijentalne tačke s trbušnim plesom, igrom derviša i "igru" s vatrom.

Poslije vožnje pustinjskim automobilima i kvadovima, u okviru izleta dalje kroz pustinju ide se džipovima do beduinskog sela, gdje turisti imaju priliku da se upoznaju sa Beduinima, probaju tradicionalni čaj dok vodič priča o njima i njihovoj kulturi. Zatim turisti mogu da jašu kamile, pogledaju kako Beduinke peku tradicionalni hljeb, posjete apoteku kako bi se upoznali s lijekovima koje proizvode i koriste Beduini - biljkama i čajevima. Nakon vremena provedenog s Beduinima slijedi povratak džipovima u safari centar u kojem se poslužuju večera i bezalkoholno piće, a tokom večere turisti uživaju uz tradicionalni egipatski folklorni nastup.

Cijena izleta je oko 35 evra po osobi.

Piramide u Gizi

Izgrađene u vrijeme kada je Egipat bio jedna od najmoćnijih civilizacija svijeta Velike piramide u Gizi - Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida neke su od najveličanstvenijih građevina koje je čovjek stvorio.

I nešto više od 4.500 godina od njihove gradnje egipatske piramide i dalje pažnju plijene svojom veličanstvenošću, pružajući uvid u bogatu i slavnu istoriju Egipta, te otuda i izreka: "Sve se na svijetu boji vremena, ali se samo vrijeme boji piramida".

O njima je puno rečeno, ali još uvjek se o njima malo zna - tako su oku jednostavne, a tako veličanstvene da izazivaju strahopoštovanje.

Najpoznatije, najbolje očuvane i najposjećenije piramide u Egiptu čuva najveći monolitski kip na svijetu, velika Sfinga.

Piramide će zasigurno svako doživjeti na svoj način, te turisti iz BiH koji budu ljetovali u Hurgadi na listu izleta svakako treba da uvrste odlazak u Gizu.

Cijena izleta je oko 70 evra po osobi.

U narednom periodu agencija "Kontiki Travel" na svojoj internet prezentaciji i društvenim mrežama objaviće ponude za hotelski smještaj u Hurgadi, te će zainteresovani putnici moći pronaći sve potebne detalje u vezi s ljetovanjem u Egiptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije