Putovanje

Koje države spaja najkraći međunarodni let na svijetu?

Koje države spaja najkraći međunarodni let na svijetu?
Foto: Pixabay | Koje države spaja najkraći međunarodni let na svijetu?

Putovanje avionom je odlična ideja kada trebate doći na teško dostupno mjesto ili želite prevaliti veliku udaljenost u što je moguće kraćem roku.

Najkraći komercijalni avionski let je onaj između Vestraja i Papa Vestraja u sklopu Orknejskih ostrva u Škotskoj. Zavisno od udara vjetra, s jednog na drugo ostrvo može se stići za čak 47 sekundi, iako su za tu udaljenost od 2,7 kilometra obično potrebne oko dva minuta putovanja avionom.

Najkraći komercijalni internacionalni let, pak, je onaj između Kinšase i Brazavila.

Udaljenost između međunarodnih aerodroma Maja Maja u Kongu i N'Džili u Demokratskoj Republici Kongo iznosi tek 26 kilometara, odnosno oko 14 nautičkih milja.

Avioprevoznik AirFrance redovn prometuje više puta sedmično o između ova dva grada, a let Boingom 777 ili Airbusom A330 obično traje između 35 do 45 minuta. Cijena karte u jednom smjeru iznosi oko 200 evra.

Od Kinšase do Brazavila i obrnuto možete i brodom preko rijeke Kongo. Zavisno o brzini plovila s jedne na drugu strane rijeke možete stići za pet do 30 minuta. U planu je izgradnja željezničkog mosta prijeko rijeke koja bi direktno povezala dva glavna grada.

(Punkufer.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije