Putovanje

Najčistije rijeke za kupanje u Evropi, na listi i komšije (FOTO)

Najčistije rijeke za kupanje u Evropi, na listi i komšije (FOTO)
Foto: Pixabay | Najčistije rijeke za kupanje u Evropi, na listi i komšije

Kupanje u prirodi ne mora uvijek da znači boravak na morskoj plaži uz zapljuskivanje talasima.

Širom Evrope rijeke za kupanje su pristupačne i mnogo je riječnih kupališta koja su čista i bezbjedna.

Evropske države koje vode računa o svojim vodnim i prirodnim resursima od kupanja u rijekama prave svojevrsni avanturistički turizam u okviru boravka u prirodi, ali ne samo u prirodi - neke rijeke se nalaze i u ubranim gradskim centrima.

Daleko od toga da je svaka rijeka bezbjedna za plivače, ne samo zbog kvaliteta vode. Neke rijeke imaju jake struje, duboke vode i druge opasnosti pa je najbolje istražiti ili pitati lokalce gdje je najbolje mjesto za kupanje u rijeci. Takođe, treba istaći da, iako se o vodama širom Evrope brine, daleko od toga da su sve rijeke čiste i da im ne prijeti opasnost.

Međutim, prema izvještaju Evropske agencije za životnu sredinu, 85% evropskih kupališta je sigurno za brčkanje.

Dolje pobrojane destinacije poznate su po vodenim sportovima, a neke imaju čak i spasioce tokom sezone.

Euronews je sastavio listu najčistijih rijeka u Evropi koje su bezbjedne za kupanje i ona izgleda ovako:

Flussbad Oberer Letten u Cirihu, Švajcarska – Kupanje u centru grada

Kvalitet vode u većini švajcarskih rijeka i jezera je visok, a Federalna kancelarija za životnu sredinu (FOEV) kaže da se može kupati "praktično svuda".

Kupalište na obali rijeke Limat (Limmat Oberer Letten) jedno je od rijetkih mijesta na kojima možete uroniti u čiste vode u centru grada. Kupalište je popularno mjesto za sastajanje lokalnog stanovništva i ima kanal dug 400 metara sa platformom za skokove visokom dva metra.

Rijeka Limat izvire iz Ciriškog jezera i teče do mjesta Brug (kanton Argau) gdje se uliva u rijeku Are. Dugačka je 35,9 km i protiče kroz gradove Cirih, Ditikon, Baden i Brug. U nju se ulivaju veće rijeke Repiš i Lint. Na rijeci se nalazi i bazen za neplivače, dva terena za odbojku na pijesku i igralište za boćanje.

Na samo nekoliko koraka od Glavne stanice u Cirihu, nalazi se betonski bazen za kupanje koji je izgrađen 1952. godine, a ulaz je besplatan. Ovaj kompleks takođe ima terasu za sunčanje na kojoj se možete izležavati uz knjigu, uživati u suncu i osušiti se kada izađete iz vode.

Voidomatis, Grčka – Čista tirkizna voda

Rijeka Voidomatis u Grčkoj jedna je od najčistijih u Evropi. Ovaj 15 kilometara dug plovni put je dio Nacionalnog parka Vikos-Aos još od 1973. godine, koji se nalazi 30km od grada Janjina, ne suočava se sa bilo kakvim ekološkim izazovima.

Njeno ime znači "volovo oko" i potiče od činjenice da ove životinje imaju bistre plave oči poput vode ove rijeke. Ovo čini reku Voidomatis odličnom za slobodno plivanje, ali treba obratiti pažnju da je voda u rijeci veoma hladna. Uprkos tome što je Grčka relativno topla zemlja, temperatura rijeke je otprilike 4 stepena Celzijusa tokom svih godišnjih doba. Inače, rijeka Voidomatis je pritoka nedavno zaštićene rijeke Vjose (Vojuše).

Ovdje su popularni i rafting i drugi riječni sportovi, kao i pješačenje kroz prelijepi park prirode koji okružuje Voidomatis. Grčka u posljednje vrijeme dosta pažnje posvećuje boravku u prirodi i njenim prirodnim ljepotama razvijajući mreže pješačkih staza.

Plaža rijeke Loriga, Portugalija – Prirodni beskonačni bazen

Unutar prirodnog parka Serra da Estrela u Portugaliji nalazi se glacijalna dolina Loriga, a vode koje prolaze kroz njega napajaju izvori u planinama uz okruženje izuzetne prirodne ljepote.

Jedno od najboljih mjesta za divlje kupanje ovdje je plaža rijeke Loriga gdje se nalazi prirodni beskonačni bazen. Temperatura vode zavisi od godišnjeg doba, ali može biti hladna, pa se pripremite za hladan buć.

Tokom zvanične sezone ljetnjeg kupanja, naći ćete i kafić, spasioce i druge sadržaje. Plaža ima plavu zastavu koja dokazuje kvalitet vode i baš zbog toga na njoj može biti gužve, pogotovo u ljetnjem periodu.

Rijeka Kupa na granici Slovenije i Hrvatske – Topla ljetnja voda

Slovenija ima 48 zvaničnih kupališta na kojima se redovno mjeri kvalitet vode. Sastoji se od 18 prirodnih kupališta na kojima postoji više bezbjednosnih mjera i objekata za korišćenje i 30 kupališta u kojima plivate na sopstvenu odgovornost.

Na jugoistoku na granici sa Hrvatskom je rijeka Kupa (slov. Kopla) – jedna od najtoplijih u zemlji. Tokom ljetnjih mjeseci temperature u njenim donjim tokovima mogu dostići 30 stepeni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goga Capan (@goga.capan)

Dok teče nizvodno rijeka Kupa sporo teče i savršena za kupanje. U blizini izvora manje je pogodna za kupanje zbog višeg vodostaja, ali je zato ovaj dio odličan za rafting.

Ukoliko želite da obiđete rijeku Kupu, duž njene dužine postoji mnogo pravih kampova i lažnih (glamping) kampova.

Pont d’Arc u Ardešu, Francuska – Veliki kanjon Evrope

Prolazeći kroz francuske klisure Ardeša (Ardèche), ovaj krivudavi dio rijeke i okolne stijenske formacije često se nazivaju evropski Veliki kanjon (po ugledu na američki The Grand Canyon).

Sam Pont d’Arc je ogromna prerast visine 30 metara, a ispod ovog kamenog mosta nalaze se pješčane plaže koje su najpopularnije kod kajakaša, dok litice privlače slobodne penjače.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by soiz7 (@soiz7)

Ove bistre vode su takođe savršene za plivanje tokom ljetnjih mjeseci, a možete čak i da napravite krug ispod samog luka. Ovaj dio rijeke će vjerovatno biti veoma prometan tokom sezone, pa dođite ranije ako želite mirno plivanje.

Rijeka Loubau, Austrija – Najčistija voda u Evropi

Austrija ima najčistiju vodu za kupanje u Evropi, prema izvještaju Evropske agencije za životnu sredinu. Skoro 98 odsto kupališta, koja ljudi redovno posjećuju, 2022. godine je dobilo ocjenu "odlično".

Iako postoji mnogo bistrih plavih jezera koje možete izabrati, Austrija takođe ima rijeke koje su savršene za divlje kupanje. Neposredno istočno od Beča, rijeka Loubau protiče kroz Nacionalni park Donau-Auen.

Veliki dio ovog zaštićenog područja, pored divljih životinja i biljaka, nije dozovljen za kupanje, ali postoje određena mjesta na kojima je to moguće. U okviru Nacionalnog parka u dijelu Gornjeg Loubaua dozvoljeno je kupanje na bazenima Dechantlacke, Panozzalacke, Dunav-Oder kanal II + III i Stadler Ford

Međutim, kupanje je zabranjeno u svim dijelovima Donjeg Loubaua osim u prirodnom kupalištu u Šenauer Au.

Kako biste bili sugurni, uzmite mapu od lokalnih turističkih organizacija i bićete sigurni da nećete prekršiti bilo kakva ograničenja i uživati u nekim od najčistijih voda u cijeloj Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije