Putovanje

Najudaljeniji grad od mora: 2,600 kilometara do prve slane vode

Najudaljeniji grad od mora: 2,600 kilometara do prve slane vode
Foto: Youtube / Printscreen | Najudaljeniji grad od mora: 2,600 kilometara do prve slane vode

Džungarija ili Džungarska zavala područje je u sjevernom dijelu pokrajine Kinjiang na sjeverozapadu Kine u kojem se nalazi tačka koja je upisana u knjigu rekorda. Na koordinatama 46°16.8'N, 86°40.2'E smjestilo se mjesto koje je u Ginisovoj knjizi zabilježeno kao kopneni položaj najudaljeniji od otvorenog mora - čak 2.648 kilometara.

Najbliže otvoreno more je Bajdaratskaja Guba na sjeveru (Arktički okean), Feni Pointa na jugu (Indijski okean) i Bohai Vana na istoku (Žuto more).

Najveći grad u tom području Kine je Urumkui, čiji stanovnici ističu da se nalaze najdublje u kopnenom dijelu Zemlje - do najbliže obale ima više od 2.500 km.

U svakom sučaju, Urumkui je i te kako zanimljivo odredište jer se sastoji od jedinstvene mješavine različitih kultura. Dvije glavne etničke grupe su Han-Kinezi i Ujguri, ali osim njih, tu su i Mongoli, Kazasi, Hui i i drugi. Osim automobilom, do Urumkuija iz Pekinga vozom se stiže za 30 do 37 sati.

Odvede li vas put u Urumkuija, jedno od mjesta koje treba posjetiti je Hong Šan, ili Crveno brdo koje nudi predivan pogled na grad. Regionalni muzej Kingjiang, kao i tržnica Bei Juan Čun na kojoj se možete upoznati s tradicionalnim namirnicama i osjetiti ritam grada takođe su neka od mjesta koja ne treba zaobići.

Izvan grada ćete pronaći "rajsko jezero", Tianšan Tianči, planinsko jezero koje se smjestilo na 1907 metara nadmorske visine, navodi "PunKufer". Planine Tianšan čiji se vrh uzdiže na 7.439 metara takođe mame zaljubljenike u prirodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije