Putovanje

Sanski planinari zakuvali kafu na jednom od najljepših alpskih vrhova

Sanski planinari zakuvali kafu na jednom od najljepših alpskih vrhova
Foto: Zlatan Čekić | Sanski planinari zakuvali kafu na jednom od najljepših alpskih vrhova

SANSKI MOST - Ekipa Sportsko-planinarskog društva "Mulež" iz Sanskog Mosta pohodila je u proteklu nedjelju Viševnik, jedan od najljepših i najatraktivnijih alpskih vrhova u Republici Sloveniji.

Sanske planinare je poslužilo lijepo vrijeme, dan je bio gotovo idealan, sa mnogo sunca i malo vjetra, pa je uživanje u planinarenju bilo kompletno. Viševnik je najposjećeniji planinski vrh u Sloveniji i jedna od skupine planina u istočnom dijelu Julijskih Alpa koji su smješteni između Pokljuke i doline Krme.

Na ovom području mnogo je planina koje impresioniraju ljepotom i širinom vidika, kako u ljetnom, tako i u zimskom periodu. Viševnik je vjerojatno najposjećeniji vrh u ovoj predivnoj zemlji, pa se na uskoj stazi koja vijugavo vodi do planinske kote s visinom od 2.050 metara može susresti mnoštvo planinara, izletnika i rekreativaca iz brojnih zemalja.

Dobri poznavaoci staze navode kako se često događa da planinu naprosto okupira veliki broj posjetilaca, a u idealnim uslovima na njenim proplancima, grebenima i visovima zna boraviti i više hiljada planinara.

Nadmorska visina polazišta, s obzirom na to da se kreće sa oko 1.200 metara nadmorske visine, s lokaliteta Rudno polje, te jednostavnost pristupa glavni su razlozi popularnosti Viševnika.

Sanjani su se uputili na ovu planinu ljepoticu predvođeni dugogodišnjim planinarom Enesom Korlatom, koji je dobar dio života proveo u Sloveniji, gdje se aktivno bavi planinarstvom, te dobro poznaje Viševnik i druge alpske vrhove u toj zemlji, uključujući i Triglav. 

"Za savladavanje staze potrebna je spremnost i posjedovanje fizičke kondicije, kao i velika opreznost zbog pretežito kamenitog terena. Posebno su zahtjevni zimski usponi, kada napadaju ogromne količine snijega i temperatura se spušta znatno ispod nule. Tada se cijeli krajolik u potpunosti mijenja i sve bude zarobljeno snijegom i ledom. U takvim uslovima na Viševnik se uspinju samo iskusni planinari s neophodnom opremom", objašnjava Korlat.

U nižem dijelu planine preovladavaju prekrasne crnogorične šume jele i bora, ali ih već poslije samo par stotina metara nadmorske visine smjenjuje kameniti kras s poljima kleke, patuljaste crnogorice koju je priroda obdarila sposobnošću da raste i opstaje na negostoljubivom terenu.

Dobro uređene i markirane staze karakteristika su gotovo svih slovenačkih planina, pa tako i Viševnika, i njima se uz malo muke i truda stiže do samog vrha označenog geodetskim stubom sa zapisanom nadmorskom visinom. Svi koji se nađu na ovom mjestu budu impresionirani prizorom koji zateknu, jer se na sve strane prostiru goropadni lanci alpskih planina još zaogrnuti zimskim pokrivačem.

Lijep i sunčan dan omogućava duži boravak na vrhu i uživanje u prekrasnim panoramskim pogledima na sve strane. Lijepo se vidi greben Karavanki, a posebno dominira pogled na Julijske Alpe, odnosno na vrhove u neposrednoj blizini, a iznad svega najupečatljiviji je pogled na Triglav, koji se kao kakav dobroćudni gorostas izdiže i dominira krajolikom. Doživljaj je to koji u potpunosti dočarava svu ljepotu i smisao planinarstva i uživanja u planinama i netaknutoj prirodi.

Na vrhu Viševnika planinari iz Sanskog Mosta proveli su gotovo sat vremena, milovani suncem i blagim vjetrom, a društvo im je pravilo jato planinskih čavki koje su uporno kružile iznad njihovih glava vratolomno kormilareći vazdušnim strujama. Ove ptice su se vremenom naviknule na prisustvo i boravak ljudi, te su se toliko pripitomile da čak pristaju jesti iz ruke.

Zahvaljujući vodiču koji je sa sobom ponio malo plinsko kuhalo, čak se pripremila i popila kafa, a niti pjesma nije izostala. Sa ovoga pohoda muležovci su se u Sanski Most vratili prepuni pozitivnih utisaka i ispunjeni nekom neobičnom energijom i zadovoljstvom koje može pružiti i proizvesti jedino boravak na planini.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije