Putovanje

Stazom Malog princa zakoračite u planinarsku bajku (FOTO)

Stazom Malog princa zakoračite u planinarsku bajku (FOTO)
Foto: Ustupljena fotografija | Stazom Malog princa zakoračite u planinarsku bajku (FOTO)

GOSPIĆ - Planina Velebit, koja se nalazi u Republici Hrvatskoj, čini impresivan planinski masiv u toj zemlji, te obiluje područjima nadnaravne ljepote, a sama planina je istinski izazov za sve kojima je planinarstvo u srcu.

Njeni visovi i udoline prošarani su vegetacijom koja tvrdoglavo raste i opstaje na kamenitom kršu u iznimno surovim uslovima.

Planina razdvaja jadransku obalu od kontinentalnog dijela Hrvatske i premrežena je atraktivnim planinarskim stazama među kojima se izdvaja ruta bajkovitog naziva - Staza Malog princa.

Ona će se urezati u pamćenje svima koji prođu ovim živopisnim velebitskim predjelima izvajanim i ukrašenim tajnovitom rukom prirode. Ne bez razloga, ovu stazu smatraju jednom od najljepših i najuzbudljivijih u Hrvatskoj, ali i šire. Zanimljivo je kako ju je, prije tačno 20 godina, markirao i osigurao poznati hrvatski planinar Slavko Tomerlin Tatek, uz pomoć prijatelja, također znamenitog planinara, Zdenka Morovića.

"Ko bude kročio ovim putem neka javi da li je počeo vjerovati u čuda kao što smo mi koji otkrivamo nešto do sada neviđeno", napisao je Tomerlin u jednom planinarskom časopisu prilikom promocije staze.

I zaista, nedugo nakon što se zaputiš stopama Malog princa ispred tebe počinju nicati prava umjetnička djela koja je kreirala priroda, pa često stekneš utisak da si zakoračio u svijet bajke koji su možda osmislila braća Grim.

Područje kojim vijuga ova staza kružnog oblika naziva se Crnopac i to je najjužniji izdanak Velebita, nadomak Gospića, sa kršovitim terenom punim dubokih ponikava i strmih litica, sa mnoštvom špilja i dubokih jama koje je voda strpljivo dubila milionima godina.

Krećući se kamenitim i teškim terenom, posjetilac prolazi kroz uske hodnike, usjeke i labirinte između stijena, pentra se uz uglačane kamene litice ili spušta u duboke udoline, pa se staza ne preporučuje osobama  lošije fizičke spreme ili licima koja strahuju od visine. Na brojnim mjestima potrebne su alpinističke vještine kako bi se savladale stjenovite prepreke, te premostili klinovi i sajle kojima je staza osigurana.

Negdje na njenoj sredini smjestilo se planinarsko sklonište koje su izgradili Tomerlin i Morović, a tu se nalazi i impresivni vidikovac s kojeg puca pogled na brojne velebitske visove i vrhove.

Okolina drvene kućice, koja pruža ugodan i prijatan smještaj planinarima, ukrašena je skulpturama životinja koje je Tomerlin svojeručno napravio kako bi dočarao životinjski svijet koji obitava na Velebitu.

Kod imenovanja određenih dijelova staze planinari su pustili mašti na volju, pa ćete tako, primjerice, proći kroz Dvorska i Nebeska vrata, Tisni i Krivi klanac, hodati preko uskog planinskog hrbata nazvanog Kičma ili posjetiti duboku Zdenkovu jamu.

Upravo ova jama predstavlja impresivnu geološku formaciju gdje se za spuštanje koriste sajle i merdevine, a mnoge će silazak u njeno grotlo asocirati na Žila Verna i čuvenu knjigu "Put u središte Zemlje".

Staza se završava usponom na Bili kuk (1.171 m), kamenitu i masivnu formaciju na čijem vrhu neprestano čarlija vjetar i odakle se prostire fascinantan pogled.

Iako je staza zahtjevna i traži mnogo koncentracije i opreza, svakom ko je pohodi urezaće se zauvijek u sjećanje, a zbog atmosfere koja tamo vlada i bajkovitog pejzaža, umor i nelagoda su posljednje na šta ćete pomisliti.

Upravo Staza Malog princa dočarava sve ljepote planinarstva i otkriva čudesa koje može kreirati samo majka priroda, zbog čega je danas pohode brojni planinari sa svih strana svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije