Putovanje

Ušće rijeka Rone i Arve u Ženevi prirodni fenomen koji stvara magiju

Ušće rijeka Rone i Arve u Ženevi prirodni fenomen koji stvara magiju
Foto: N.N. | Ušće rijeka Rone i Arve u Ženevi prirodni fenomen koji stvara magiju

Satovi, čokolada, sir, banke i neutralnost - prve su asocijacije za Švajcarsku - prelijepu državu koja plijeni svojim prirodnim ljepotama, stotinama ledničkih jezera, glečerima i vječno bijelim planinskim vrhovima, koje je gotovo nemoguće opisati.

Ženeva je po mišljenju mnogih značajnija od glavnog grada Berna. Nalazi se na obali Lemanskog jezera, najvećeg evropskog alpskog jezera, na mjestu na kojem rijeka Rona ističe iz njega, i s pogledom na najviši vrh Evrope (Mon Blan - 4.810m). 

Svojom jedinstvenom istorijom, otmjenim prodavnicama, ekskluzivnim hotelima i odličnim restoranima predstavlja sjedište svjetskog jet-seta i san svakog turiste, jer istovremeno ima kosmopolitski duh i šarm alpske varoši. 

U gradu u kome je nastao reformacijski pokret Žana Kalvina, u kome je rođen Žan-Žak Ruso, gdje je nastao Crveni krst, danas je jedno od sjedišta OUN-a, sjedište Svjetske zdravstvene organizacije, kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Još kada je priroda umjetnički nastrojena, dobije se ušće rijeka Rone i Arve, koje se sudaraju upravo u veličanstvenoj Ženevi, na mjestu Port Jonksion.

U blizini ovog prirodnog fenomena, na oko 40 metara, nalazi se željeznički most La Jonksion, s kojeg se veoma jasno vidi miješanje boje. Skakanje s mosta radi osvježenja i kupanja i uopšte ulazak u rijeku ovdje su apsolutno zabranjeni.

Rijeka Arve (francuski: L'Arve) dugačka je 100 kilometara i protiče kroz Francusku i Švajcarsku.

Uzdiže se na sjevernoj strani masiva Mon Blan, blizu švajcarske granice, prima vodu iz mnogih ledenjaka doline Chamonix prije nego što se spoji s Ronuom na zapadnoj strani Ženeve, gdje njen znatno viši nivo mulja stvara upečatljiv kontrast između dviju rijeka.

Rona (francuski: Rhône) je zapadnoevropska rijeka duga 812 kilometara. Izvire iz Ronskog glečera blizu prevoja Sent Gothard u švajcarskim Alpima, a uliva se u Sredozemno more. U svom toku rijeka uvire i izvire iz Ženevskog jezera. Rona je najveća evropska pritoka Sredozemnog mora. Prosječni protok je 2.300 kubnih metara vode. 

Tamnoplava Rona teče paralelno uz blijedosmeđu Avru te zajedno izgledaju kao jedna rijeka obojena sa dvije kontrastne boje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije