Putovanje

Virtuelno razgledanje destinacija u Trebinju

Virtuelno razgledanje destinacija u Trebinju
Foto: N.N. | Virtuelno razgledanje destinacija u Trebinju

Trebinje će u narednoj sezoni imati novu turističku ponudu, a radi se o virtualnom razgledanju starog gradskog jezgra i manje poznatih turističkih destinacija

To je omogućeno zahvaljujući širem međunarodnom projektu „Emoandergraun“ od 2.605.497 evra koji se finansira preko IPA projekata, odnosno, Evropske unije i uz učešće Grada Trebinja preko Razvojne  agencije.

Projekat, u kome Trebinje dobija 300.000 KM, obuhvata još devet partnerskih gradova iz Italije, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Albanije, odnosno cjelu Jadransko-jonsku regiju, koja obuhvata 70 miliona stanovnika.

U Trebinju će, u austrougarskom objektu nekadašnje Stanice za golubove pismonoše, biti instaliran prezentacioni centar.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje, objasnio je na prezentaciji projekta da se na ovaj način oplemenjuje i turistička ponuda Trebinja, što je u vremenu pandemije korona virusa itekako značajno za oporavak turizma.

"Na ovaj ćemo način turistima ponuditi jedan novi i neobičan sadržaj, jer će se gosti u Trebinju moći upoznati sa kulturno-istorijskim nasljeđem grada koje podrazimijeva i Stari grad i neke bliže destinacije, ali i one koje su zabačenije, poput starih tvrđava do kojih je teže doći", rekao je Radić.

Dražen Bošković, direktor Razvojne agencije, kaže da su benefiti ovog projekta višestruki, jer se, osim novog turističkog sadržaja, dobija i čvršća povezanost gradova partnera, odnosno Trebinja sa Jadransko-jonskom regijom.

"Nova turistička ponuda podrazumijeva uspostavljanje prezentacijskog centra, u kome će se kulturno-istorijski sadržaji grada moći pogledati, pa je planirana i nabavka opreme koja će biti instalirana i svi sadržaji dostupni sredinom naredne godine", objasnio je Bošković. 

Ivana Grujić, direktorica Muzeja Hercegovine, u sklopu koga je pomenuta Golubarska stanica u kojoj će biti oprema, objašnjava da je glavni cilj Muzeja predstavljanje kontinuiteta razvoja Trebinja od 5. vijeka p.n.e. pa sve do danas.

Doprinos ovom projektu daće i trebinjska lokalna zajednica čije će finansijsko učešće biti 15 odsto, odnosno, kako je rekao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, oko 50.000 maraka.

"Ovo za nas nije trošak, već vrlo važna investicija koja će dati veliku potporu našem turizmu, jer i dosta ljudi iz Trebinja ne zna za neke naše kulturno-istorijske destinacije, ali će i naši učenici moći da se upoznaju sa ovim našim nasljeđem“, rekao je Ćurić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije