Putovanje

Pratite nas na Google news

Zavirite u čarobni antički grad Liciang u podnožju Himalaja

Zavirite u čarobni antički grad Liciang u podnožju Himalaja
Foto: Anadolija | Zavirite u čarobni antički grad Liciang u podnožju Himalaja
Anadolija

Antički grad Liciang, star oko 800 godina, koji se nalazi na jugozapadu Kine, u samom podnožju Himalaja, svojom arhitektonskom teksturom, prirodnim ljepotama i romantičnom atmosferom ne ostavlja ravnodušnim niti jednog svog posjetioca.

Mali grad u kineskoj provinciji Junan, u sastavu autonomne pograjine Tibet, potiče iz 13. vijeka. Vijekovima je bio politički, trgovinski i kulturni centar u regiji, a posljednjih godina vrlo privlačan za turiste.

Liciang u svojoj arhitektonskoj teksturi kombinira motiv različitih kultura, a kuće prekrivene cvijećem održavaju majstorstva starosjedilaca ovog grada naroda Nakhi.

Uz uske ulice ovog drevnog grada, ukrašene raznobojnim kamenjem, prolaze manje ili veće riječice. U Liciangu, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.500 metara, sva četiri godišnja doba su prilično svježa.

Grad je ukrašen i kamenim mostovima i malim ukrašenim dvospratnim kućama koje privlače fotoreportere iz svih dijelova svijeta. Tu je svakodnevno moguće vidjeti i brojne parove koji tu dolaze kako bi zabilježili fotografiju nakon vjenčanja.

Lokalni stanovnici Licianga poznati su kao veliki majstori u izradi srebrenog nakita, stoga je u gradu značajan broj radnji ovog tipa, u kojima se može kupiti lijep poklon ili nakit.

Osim zajednice Nakhi, u gradu Liciang žive i druge etničke grupe, kao što su plemena Mosuo, Ji, Pumi i Lisu.

Još jedna značajna karakteristika Licianga koja privlači veliki broj turista jeste i plesno-muzički performans nazvan "Impresija Licianga", čiji autor poznati kineski filmski režiser Cang Yimou. Pripadnici svih naroda u Liciangu nastupaju u okviru ovog performansa.

Grad Licang broji oko 140.000 stanovnika, a godišnje nivou ga posjeti oko 12 miliona turista. Pretpostavlja se da ova "kasaba" od turizma ostvari prihode od oko četiri milijarde dolara.

Liciang je 2008. uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije