Recept

Dugi prženi krompirići su novi hit

Dugi prženi krompirići su novi hit
Foto: michimakitchen/Instagram | Dugi prženi krompirići su novi hit

Svima se bar ponekad jedu prženi krompirići, moramo si to priznati. Toliko jednostavno, a slasno jelo, masno, slano, hrskavo, ide uz sve… Toliko su nam fini da ponekad poželimo produžiti užitak, a kako to najbolje postići nego učiniti pržene krompiriće dužim nego što već jesu…

Dugi prženi krumpirići, na engleskom long fries, odnosno Toro fries, novi su veliki hit na društvenim mrežama, a mi vam donosimo najbolji recept kako ih pripremiti kod kuće.

Sastojci:

500 g krompira

1 kašičica soli

15 g šećera

100 g gustina

biljno ulje neutralnog okus za prženje

umak po izboru

Priprema:

Oguliti krumpir i narezati ga na veće kockice, ubaciti u veliku posudu, preliti hladnom vodom, dodati obilan prstohvat soli i pustiti da provri. Kuvati 15-20 minuta, dok ne postane mekan. Procijedi, prekriti kuhinjskom krpom i pustiti da odstoji 10-ak minuta.

Zgnječiti krumpir gnječilicom. Dodati šećer, so i gustin. Smjesu prebaciti na čistu kuhinjsku površinu i mijesiti dalje dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Oblikujte tijesto u štrudlu.

Veliku posudu napunite uljem i zagrijte ga na 180 stepeni.

Dok se ulje zagrijava, smjesu s krompirom podijeli u jednake porcije. Staviti ih u veliku gnječilicu za izradu tjestenine (takozvani 'extruder cup') i istisni direktno u ulje.

Neka se prži 4-6 minuta, potom krompiriće ih malo izmiješajte da se razdvoje te pustite da se prže još minut-dva, dok ne dobiju zlaćanu boju i postanu hrskavi. Izvadite ih iz ulja i stavite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Poslužite vruće, posoljene, s omiljenim umakom.

Ako nemate mašinu za izradu dugih krompirića, evo drugog načina izrade...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TriLim (@michimakitchen)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije