Recept

Kako ispeći ribu da bude hrskava izvana, a sočna iznutra?

Kako ispeći ribu da bude hrskava izvana, a sočna iznutra?
Foto: Youtube / Printscreen | Kako ispeći ribu da bude hrskava izvana, a sočna iznutra?

​Ribu možete pripremiti na razne načine - u rerni, na roštilju ili na tepsiji, ali ako riblji filet želite pripremiti brzo i jednostavno, bez imalo muke, tada slijedite ova uputstva slavnog šefa, Džejmija Olivera.

Prema ovom receptu, riba će izvana biti savršeno hrskava, a iznutra ukusna i sočna, a najbolja stvar je što vam za njenu pripremu ne treba više od 15 minuta.

Prvo ćete zagrijati gril tepsiju na vatri srednje jačine, otprilike tri do četiri minute, a dok se tepsija grije, pripremite riblji filet. Džejmi Oliver ovdje koristi filet lososa te ga prije pečenja malo posoli i pobiberi.

Ribu zatim stavite na tepsiju, kožom prema dole, i lagano ju pritisnite. Oliver naglašava da nije potrebno koristiti nikakvo ulje za pečenje, jer će masti iz ribe malo pomalo izlaziti van.

Pecite otprilike četiri i po minute, a zatim okrenite ribu i na drugoj strani ju pecite još dvije do tri minute. Koža će na taj način biti fina hrskava, a meso će iznutra biti sočno, baš onako kako treba biti.

Kada je riba pečena, izvadite ju iz tepsije, stavite na tanjir i pustite da odstoji barem minutu, a zatim ju poslužite s prilogom po izboru.

Možete ju poslužiti s brokulicama, s kremastim umakom, a ne možete pogriješiti ni s blitvom na lešo, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije