Recept

Kažu da sandžački muslimani ovo jelo prave na dan Svetog Save

Kažu da sandžački muslimani ovo jelo prave na dan Svetog Save
Foto: Printscreen Youtube/Binin Sahan | Kažu da sandžački muslimani ovo jelo prave na dan Svetog Save

Masenice, odnosno muslimanska pita koja se pravi na dan Svetog Save, je tradicionalno sandžačko jelo čiji je ukus prosto neodoljiv.

Masenice, odnosno muslimanska pita koja se pravi na dan Svetog Save, je tradicionalno sandžačko jelo čiji je ukus prosto neodoljiv.

"Masenica" je tradicionalno jelo koje se mijesilo u svim muslimanskim kućama na dan Svetog Save., prenosi  Stil.kurir.rs.

Recept za ovu pitu zabilježen je u sjeničkom selu Papiće, a za nju je važila i izreka „uvek za Savicu treba jesti masenicu“.

Kako je došlo do toga da muslimani poštuju hrišćanski praznik poput Svetog Save?

Srpski istoričar, profesor i publicista iz Sjenice Salih Selimović čuven je po istraživanju podataka u u oblastima istorije islamizacije jugoslovenskih prostora, demografiji i migracijama stanovništva. Naime, on je kroz svoje studije i usmena izlaganja navodio da je kod Muslimana nekada postojao veoma jak kult Svetog Save, te da su ga svi izuzetni poštovali. Posebno je to bilo naglašeno kod Muslimana u Limskoj dolini.

"Uvek su Muslimani u Staroj Raškoj znali da su srpskog porekla i da su pre islamizacije bili pravoslavci. Izuzetak su samo albanski Malisori, koji su došli u jugoistočni deo Raške tokom 18. veka. Zato su čuvali i štitili manastir Mileševu kao svoju svetinju. Klanjali su se moštima Sv. Save, verovali u njihovu čudotvornost. Da bi im sačuvali zdravlje i zaštitili od uroka, mnogi Muslimani su krštavali svoju decu. To je bio jedan od razloga što je islamizirani Albanac Sinan-paša naredio da se mošti Svetog Save iskopaju, prenesu na Vračar i spale. Paša je mislio da će tako uništiti kult tog velikog srpskog prosvetitelja i odbiti Muslimane od Mileševe", istakao je Salih Selimović za "Opanak".

Ukoliko niste, obavezno probajte masenicu, svojevrsni specijalitet koji ima očaravajući ukus.

Potrebni sastojci:

    pola kilograma brašna     200 g sjeničkog sira     1 jaje     1 kašika ulja     0,5 dl mlijeka     1 kašika margarina     100 g kajmaka

Način pripreme:

Umutiti brašno sa vodom gustine kao za palačinke, posoliti, i tu smjesu peći u podmazanoj tepsiji – ne odjednom već dio po dio kao palačinke.

Kada se “palačinke” ispeku, iscjepkaju se na komadiće, pa se potom preliju sljedećim začinom od sjeničkog sira:

U prethodno zagrijanu tavu doda se 0.5 dl mlijeka i kašika margarina. Kada se margarin istopi i mlijeko provri dodaju se sir i kajmak. Kompletnu smjesu potrebno je kuvati dok se kajmak i sir ne istope, otprilike 5 do 7 minuta.

Preliv dodati iscjepkanim “palačinkama”. Tako pripremljeno predjelo služiti dok je toplo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije