Recept

Krem brule, kraljevska poslastica

Krem brule, kraljevska poslastica
Foto: N.N. | Krem brule, kraljevska poslastica

Krem brule je klasik francuske kuhinje, definitivno jedan od boljih deserta i naći ćete ga na jelovniku skoro svih restorana u Francuskoj. To je ukusna krema prekrivena hrskavom koricom od karamelizovanog šećera. Klasični recept podrazumijeva dodavanje vanilije, ali danas se mogu naći varijante sa aromom čaja, pistacija, viskija...

Prvi zapisi o ovom desertu dolaze iz Francuske u 17. vijeku i tada je bio samo obična krema. U francuskom kraljevstvu Filip I, vojvoda od Orleana, jednom se prilikom požalio da je krema koju su mu poslužili bila hladna te je njegov poznati kuvar Fransoa Masialot dobio ideju: po kremi je posuo šećer, vrućim željezom ga je zagrijao i tako dobio tanki sloj karamele, odnosno krem brule kakav danas poznajemo.

Recept za svjetski poznati delikates nježne i kremaste strukture i hrskave karamelizovane korice kao svoj predstavljaju i Španija i Velika Britanija, ali činjenica je da pomen ovog deserta asocira isključivo na Francusku.

KAKO DANAS IZGLEDA OVO JELO?

Od 17. vijeka pa do danas recept se nije mnogo promijenio. Sastav deserta u klasičnoj varijanti podrazumijeva krem - žumanca, šećer i vanilija, te karamel na vrhu.

Neki ljudi misle da je krem brule težak za pripremu, ali zapravo ga je lako napraviti. Budući da je popis sastojaka mali, svako može pripremiti poslasticu kod kuće. Ako želite možete eksperimentisati s dodatkom cimeta ili drugih ukusa umjesto vanilije.

Recept za krem brule kod kuće ne podrazumijeva nikakve tajne i ne zahtijeva posebne alate. Ako nemate ručni plamenik, možete staviti tepsiju s činijicama ispod gornjeg grijača rerne i tako karamelizovati šećer.

Recept

PRIPREMA:

Prepolovite štapić vanilije po dužini, uklonite sjemenke i stavite u posudu sa pavlakom na umjerenu temperaturu da smjesa provri. Sklonite s ringle i ostavite jedan sat da se hladi. Žumanca i kristal šećer mutite mikserom na najvećoj brzini dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. U smjesu dodajte pavlaku i promiješajte drvenom varjačom, a zatim smjesu procijedite kroz gustu cjediljku. Zagrijte rernu na 150 stepeni. Podmažite šest vatrostalnih činijica te u njih sipajte krem. Stavite ih u pleh i u njega sipajte vrelu vodu do polovine visine činijica. Pecite 35 do 45 minuta dok se krem ne stegne, ali da u sredini ostane mekan. Zatim izvadite činijice iz pleha i ostavite ih da se hlade na sobnoj temperaturi oko jedan sat, a zatim ih prekrijete folijom i hladite u frižideru najmanje četiri sata. Neposredno prije posluživanja krem ravnomjerno pospite smeđim šećerom, činijice stavite u pleh sa hladnom vodom. Uključite kuhinjsku let-lampu (brener) i karamelizujte površinu krema.

SASTOJCI:

500 ml punomasne slatke pavlake

5 žumanaca

1 štapić vanilije

100 g sitnog kristal šećera

100 g smeđeg šećera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije