Recept

Vrijeme je da probate pivčiće

Vrijeme je da probate pivčiće
Foto: Ilustracija | Vrijeme je da probate pivčiće

Ako do sada niste probali pivčiće, vrijeme je da to uradite.

Riječ je zapravo o olačićima s pivom.

Priprema

U zdjelu za miješenje sipati ulje i pivo. Brašno prosijati i promiješati s praškom za pecivo.

Postepeno ga dodavati u mješavinu ulja i piva i zamijesiti čvrsto tijesto. Od tijesta napraviti kuglu i ostaviti ga da se odmori petnaestak minuta. Nije potrebno da bude na hladnom a kako je u pitanju masno tijesto, nije potrebno ni da se uvija u foliju, piše "Coolinarka".

Rernu uključiti na 180C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje (a ne mora jer se neće lijepiti za pleh).

Tijesto podijeliti na dva dijela kako bi ste lakše radili s njim. Jednu polovinu razvući oklagijom na malo pobrašnjenoj površini, debljina tijesta treba da bude oko 1 cm. Čašom pravite oblike kolačića, redati ih na pleh dodatno ih oblikujući rukama. Peći ih na 180 stepeni oko 15-20 min, treba fino da porumene s donje strane, odozgo ostanu gotovo sasvim bijeli. Pečene ostaviti da se ohlade u plehu pa ih tek onda vaditi. Ostatke tijesta sastaviti s drugom polovinom i vaditi kolače dokle god ima tijesta.

U široj i plićoj šerpi napraviti rjeđi sirup od 400 g šećera, 4,5 dl vode uz dodatak vanil šećera. Biće dovoljno da ga kuvate jedno pet minuta na srednjoj vatri.

U vreo sirup potapati ohlađene kolače, zatim ih vaditi na tanjir da se malo ocijede i na kraju ih valjati u mljevene orase. S vremena na vrijeme sirup ponovo vratiti na vatru da se zagrije uz dodatak par kapi vode, kolači mnogo bolje upiju sirup, u protivnom može da se desi da ostanu malo tvrđi.

Recepte s pivom donosi vam Staropramen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije