Zdravlje

Besplatna radionica i predavanje o dijabetesu u organizaciji programa IVA

Besplatna radionica i predavanje o dijabetesu u organizaciji programa IVA
Foto: Ustupljena fotografija | Besplatna radionica i predavanje o dijabetesu u organizaciji programa IVA

Dijabetes je hronična, dugotrajna bolest koja dovodi do velikih promjena u životu oboljelog. Ranija istraživanja pokazuju da skoro četiri miliona smrtnih slučajeva godišnje nastaju zbog komplikacija izazvanih dijabetesom. Njegovo liječenje zahtijeva multidisciplinarni pristup u koji se uključuju ljekari, nutricionisti, psiholozi, sam pacijent, ali je važna i podrška porodice, prijatelja i zajednice. Kakvo je stanje na terenu i da li o dijabetesu govorimo svaki dan ili samo danas, 14. novembra kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa?

Oboljeli od dijabetesa znaju da svaki dan moraju posvetiti svom zdravlju, odvojiti vrijeme za terapije i preporuke koje im daju njihovi ljekari. No, zdrave navike koje se preporučuju osobama oboljelim od dijabetesa bi trebao znati i praktikovati svaki pojedinac u cilju očuvanja vlastitog zdravlja.

Brigu o zdravlju i doprinos razvoju društvene zajednice preuzeo je informativni centar IVA, program pod punim nazivom In Volunteering Action, koja je u sklopu svojih redovnih, besplatnih aktivnosti usmjerenih građanima organizovala i održala predavanje i radionicu na temu dijabetesa. Predavači su ovaj put bile mr ph. i mr nutr. Nina Grabovac, mr ph. i mr nutr. Jelena Stojanović, te dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine i magistar nutricionizma.

Ovaj edukativni susret održan je 11. novembra u Banjoj Luci, u prostorijama agencije Sigma Solutions, firme koja je osnivač programa IVA. Sigma Solutions iako mlada angencija čija primarna djelatnost jeste istraživanje tržišta i javog mnjenja i strateške komunikacije, ne zapostavlja ni društveno odgovran anagažman u zajednici.

Četnaestog novembra se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa i u to ime se širom svijeta organizuju dnevni i sedmični susreti, edukacije, te istraživanja u cilju promocije zdravlja i prevencije ove bolesti.

Na taj način se podiže svijest o važnosti brige za fizičko i mentalno zdravlje kod pacijenata oboljelih od dijabetesa koju treba da preuzme kako sam pacijent, tako i zdravstveni sistem, porodica, prijatelji i šira zajednica. Dr Jotić Ivanović ističe da dijabetes nije stigma i drugo ime oboljelog koje mu se pripiše dijagnozom, iako sama dijagnoza često izaziva osjećaj ljutnje kod pacijenta i samoosuđujuće pitanje „Zašto baš meni ovo da se desi?“,  te dodaje „Svaka hronična bolest, a među njima i dijabetes upravo zbog svoje dugotrajnosti i promjena koje nastanu u životu oboljelog mogu da utiču na mentalno zdravlje i dovedu do pojave depresije, anksioznosti i sindroma sagorijevanja!“.

Zašto je važno imati i širiti znanje o dijebetesu?

"Mnogi oboljeli iz straha od konzumiranja šećera izbacuju iz ishrane kompletne grupe namirnica koje ih sadrže, najčešće žitarice i voće, što je naravno pogrešno. Ovakvim ponašanjem organizmu uskraćujemo važne sastojke hrane poput vitamina, minerala, biljnih vlakana koji su podjednako važni i imaju svoje značajne funkcije u organizmu.” ističe Stojanovićeva.

Neophodna je edukacija osoba oboljelih od dijabetesa tako da poznaju sastojke hrane, da znaju da kombinuju namirnice, da usvoje navike zdravijeg načina pripreme hrane te steknu rutinu u čitanju i tumačenju deklaracija na prehrambenim proizvodima kada ih kupuju.

"Prije pet godina sam otkrila dijabetes i moja majka se potrudila da za svaku namirnicu koju volim, a koju ne smijem konzumirati, nađe neku zdravu zamjenu. Jedem domaću hranu, ono što moja porodica proizvede i pronašli smo čak i zdrave poslastice kojima mogu zasladiti kada osjetim potrebu. Istina je sve što su predavači rekli jer sam i ja na ovaj način uspjela da se riješim terapije koja mi je prvobitno propisana!“, ističe Nikolina, jedna od učesnica radionice.

Koje su dobiti radioničarskog rada?

Dijabetes i druge teme posvećene fizićkom i mentalnom zdravlju zajednice su često nepoznanica i ljudima je potreban kvalitetan, provjeren i lako dostupan izvor znanja i informacija. IVA je sjajan primjer kako informacije mogu da se prenose iz znanja i iskustva stručnjaka na one kojima je to potrebno.

Nina, jedna od predavačica ove radionice navodi: „Upravo ovakav vid radionica koje su posvećene pacijentima i široj zajednici omogućava edukaciju i širenje vidika o tome kako je u redu da se ponekad javljaju osjećaji straha, anksioznosti i tuge, ali također da je u redu potražiti pomoć i da niko nije sam.“

Ona dodaje: „Radionica na temu Svjetskog dana oboljelih od dijabetesa je naša prva radionica u Banjaluci i zbog toga za mene ima posebnu važnost. Veoma smo zahvalne organizatorima na prilici da podijelimo svoje znanje sa onima kojima je to potrebno i koji su željeli riječ više na ovu temu.“

U ime zdravlja i same teme dijabetesa predstavnici Sigma Solutions i programa IVA su svima prisutnima priredili tople napitke i zdrave poslastice iz radionice „Zdravo Zaza“, čija je vlasnica Zorana i sama bila prisutna na radionici.

Organizatori se zahvaljuju predavačima na izdvojenom vremenu i besplatnoj edukaciji, kao i svim učesnici koji su upotpunili ovaj susret, te se raduju još jednoj uspješno realizovanoj radionici. Više o aktivnostima Sigma Solutions i programa IVA možete pratiti na njihovom sajtu, kao i na društvenim mrežama, jer, kako nam poručuju, uskoro će biti još ovakvih prilika za besplatno druženje, učenje i razmjenu mišljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije