Zdravlje

Dobrom tehnikom hodanja do zdravlja

Dobrom tehnikom hodanja do zdravlja
Foto: N.N. | Instruktorka pilatesa: Dobrom tehnikom hodanja do zdravlja

U prethodnom članku spomenuli smo koliko nam hodanje kao vid fizičke aktivnosti donosi benefita. Danas ćemo izdvojiti tehnike hodanja i slikovito objasniti način pravilnog hodanja.

Dešava se da prilikom sporog hodanja ili hodanja dok razgledamo izloge u tržnom centru osjetimo bolove u leđima. Nekad vam se čini da, što duže hodate, više vas bole leđa, naročito lumbalni dio.

Razlog može biti taj što usporen hod izaziva statičko opterećenje kičme, mišići leđa su vam slabi i ne mogu da daju podršku vašim leđima ili jednostavno imate loš položaj dok hodate. Loš položaj može samo pogoršati stanje. Sa druge strane, brzi hod zahtijeva zamah rukama, aktiviranje mišića cora dok hodamo i bolji fokus pa dolazi do rasterećenja kičme. Sila se prenosi na mišiće nogu, trbuha. Ukoliko ipak osjetite bol prilikom brzog hoda, to znači da ili ste jednostavno prehodali odjednom veću distancu pa sljedeći put pokušajte da hodate manje ili u nekoliko navrata treba da pređete određenju dužinu (kao izvođenje vježbe u serijama) koju vremenom pojačavate postepeno.

Ukoliko ipak bol postaje nepodnošljiv, treba da sačekate sa ubacivanjem brzog hoda u svoju rutinu i da radite na oporavku uz savjetovanje sa fizijatrom.

Tehnike hodanja:

Posmatrajte vaš hod ispred ogledala, u izlogu radnje ili se jednostavno snimite telefonom.

Da li su vam koraci sitni, krupni, da li zabacujete jednu nogu u stranu, njišete li kukovima, savijate li ramena u jednu stranu (gegate se), imate li pogrbljena ramena, glava vam je pognuta ka naprijed ili je zabačena unazad, da li su vam ruke ukočene ili previše mašete njima.

Treba da budete svjesni svog tijela.

Obratite pažnju na svaki detalj, možda baš tu leži rješenje za bol u leđima ili neke druge tegobe.

1. Stanite ispred ogledala ravno gdje su vam noge u širini ramena, ruke treba da su vam pored tijela. Kad vas neko gleda sa strane, treba da vam budu u istoj ravni glava (uvo), rame, ruka uz tijelo, kuk, stopalo. Ramena ne treba da vam stoje pogrbljena ka naprijed, niti kukovi treba da s vam stoje tako da ih gurate ka naprijed. Odnosno treba da su vam glava i stopala u istoj ravni, a kukovi malo naprijed pa da izgledate kao da ste se nagnuli gornjim dijelom leđa unazad.

2. Blago aktivirajte mišiće trbuha.

3. Važno: Sposobnost da stojimo, hodamo i balansiramo počinje stajanjem na jednoj nozi.

Jednostavno je, zar ne?

Jeste dok ne probate.

Podignite jednu nogu podižući koljeno ka gore, a nogu iz kuka. Ne smije doći do pokreta u kičmi i naginjanja na suprotni kuk.

4. Sad pokušajte da marširate u mjestu nekoliko puta odlučno i snažno.

5. Počnite da hodate na taj način njihanjem ruku iz ramena, ne iz lakta, podižući nogu iz kuka ravno ka naprijed.

Jednom kada savladate tehniku pravilnog hodanja, uživaćete u benefitima dugih brzih šetnji. Ako imate priliku da šetate pored rijeke, mora ili negdje u šumi, čist vazduh će vas posebno opustiti i razbistriti vam misli. Preporuka je da za 60 minuta pređete brzim hodom šest do sedam kilometara.

Obavezna oprema je udobna odjeća i flašica vode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije