Zdravlje

Da li ove bobice zaista produžavaju život

Da li ove bobice zaista produžavaju život
Foto: Pexels/Ilustracija | Da li ove bobice zaista produžavaju život

Ako ste ljubitelj posipanja borovnica na jutarnju činiju ovsene kaše ili jogurta, onda imate sreće. Uprkos maloj porciji, borovnice pružaju hranljive materije koje mogu pozitivno uticati na vaše dugoročno zdravlje.

Od smanjenja rizika od bolesti do bustovanja organizma mikronutrijentima, postoje mnogi specifični načini na koje će i malo  borovnica lako poboljšati vašu ishranu i učiniti vaš život zdravijim. Šolja dnevno ovog voća, smatraju stručnjaci, mogu da smanje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i regulisati težinu, a najbolje su svježe, sirove i organske borovnice za maksimalne prednosti.

Antioksidansi u borovnicama smanjuju rizik od bolesti

Većina voća i povrća su moćni izvori polifenola — antioksidanata koji pomažu u smanjenju upale i borbi protiv slobodnih radikala prisutnih u tijelu. Ako je tijelo hronično upaljeno (što se javlja kada se tijelo nosi sa oksidativnim stresom u imunološkom sistemu), sklonije je razvoju bolesti. Istraživanje je zaključilo da polifenoli mogu smanjiti oksidativni stres i upalu, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti.

Konkretno, borovnice su prepune antioksidanata koji se nazivaju antocijanini, za koje je poznato da smanjuju slobodne radikale u tijelu koji dovode do određenih bolesti kao što su kardiovaskularne, dijabetes tipa 2, pa čak i neurološki pad. Antocijanini takođe imaju pigmente koji uzrokuju da borovnice imaju onu poznatu bogatu, plavu boju.

Borovnice pomažu u snižavanju "lošeg" holesterola

Jedan od specifičnih načina na koji borovnice mogu smanjiti rizik od bolesti je smanjenje nivoa LDL "lošeg" holesterola u krvi. LDL holesterol je tip holesterola koji se nakuplja u arterijama ako ga ima previše u krvotoku, a nema dovoljno HDL "dobrog" holesterola da prenese LDL nazad u jetru. Istraživanje je otkrilo da su učesnici koji su konzumirali borovnice imali 27 odsto niži nivo LDL holesterola za samo osam nedjelja, smanjujući rizik od metaboličkog sindroma i drugih rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Odličan izvor vlakana

Generalno, mnoge sorte bobica su moćan izvor vlakana, a konzumiranje dovoljno vlakana u ishrani povezano je sa manjim rizikom od bolesti i povećanjem dugovječnosti zbog načina na koji vlakna stabilizuju šećer u krvi i smanjuju LDL holesterol. Jedna studija je čak otkrila da su za svakih osam grama vlakana u ishrani, učesnici ispitivanja mogli da smanje rizik od smrti između pet i 27 odsto.

Vlakna su takođe zasitna, što znači da vam pomažu da se duže osjećate sito. Američko udruženje za srce preporučuje unos najmanje 25 do 30 grama vlakana dnevno za optimalno zdravlje, a šolja borovnica sadrži četiri grama vlakana.

Borovnice daju dodatnu količinu vitamina C

Na kraju, borovnice obezbjeđuju veliki podsticaj vitamina C - jedna šolja sadrži oko 15 odsto preporučene dnevne doze. Vitamin C djeluje kao moćan antioksidant koji se bori protiv slobodnih radikala, a takođe koristi nervnom, imunološkom, koštanom, hrskavičnom i krvnom sistemu tijela, piše magazin Helathy, a prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije