Zdravlje

Evo kada je idealno vrijeme za doručak

Evo kada je idealno vrijeme za doručak
Foto: silviarita/Pixabay | Evo kada je idealno vrijeme za doručak

​Doručak je takođe veoma važno sredstvo u održavanju tjelesne težine.

Preskakanje doručka

Kada je hrana u pitanju, doručak je šampion. Umjesto da nešto zgrabite u žurbi, poklonite ovom obroku pažnju koju zaslužuje.

Evo četiri stvari koje se preporučuju za najvažniji obrok.

Vjerovatno ste to znali, ali evo zašto. Doručak pomaže da se ponovo aktivira metabolizam nakon što se uspori tokom spavanja. I ne samo to, doručak je takođe veoma važno sredstvo u održavanju tjelesne težine.

Zato savjetujemo da ručak ne bude vaš prvi obrok, jedite zdrav obrok na početku dana koji će održati vašu energiju, normalnu funkciju mozga i tjelesnu težinu.

Kasno doručkovanje

Najbolje vrijeme za doručak je prvi sat nakon ustajanja iz kreveta, zato ga nemojte odlagati! Ako vježbate ujutru, pojedite malu užinu prije odlaska na trening.

Nakon što završite sa vježbanjem, doručkujte između 30 minuta i dva sata i hranu bogatu proteinima i ugljenim hidratima.

Malo vlakana i proteina

Umjesto da jedete pecivo koje ima puno šećera i koje će vas vrlo brzo ponovo ogladniti, preporučujemo vam doručak koji je bogat vlaknima i proteinima.

Ovakav obrok će vas sigurno zasititi do sljedećeg obroka. Ideje? Ovsena kaša sa jogurtom, omlet sa povrćem i sirom ili pahuljice sa voćem i mlijekom.

Previše kofeina

Dokazano je da šoljica kafe dnevno može učiniti mnogo za vaš organizam (smanjiti rizik od bolesti i poboljšati koncentraciju), ali ipak nije potrebno pretjerivati.

Pokušajte da ne pijete više od dvije šoljice kafe dnevno što će vam pomoći da se ne osjećate nervozno i anksiozno, a ujedno će i smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska.

Ako za doručak popijete dvije šoljice kafe, pokušajte da drugu šoljicu zamijenite šoljicom zelenog čaja koji je pun antioksidanata.

 

(Magazin)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije