Zdravlje

I roditelji u BiH strahuju za matične ćelije koje su pohranili

I roditelji u BiH strahuju za matične ćelije koje su pohranili
Foto: N.N. | I roditelji u BiH strahuju za matične ćelije koje su pohranili

​BANJALUKA - Na stotine roditelja iz BiH pokušava da dođe do informacija o daljoj sudbini uzoraka koje su položili u banku matičnih ćelija "CryoSave", jednu od najvećih u Evropi, a koja je ostala bez dozvole za rad.

Naime, njima je zbog sumnje u kršenje zakona u Švajcarskoj, a koji se odnosi na izvještavanje i saradnju s korisnicima, zabranjeno da prikupljaju, skladište, izvoze i uvoze matične ćelije, pa su oni koji su u ovaj postupak uložili nekoliko hiljada maraka u strahu da će im propasti investicija u zdravlje njihovih najbližih.

Najveću sumnju izazvao je transport uzoraka u Poljsku bez saglasnosti klijenata, čime su prekršili niz zakona u Švajcarskoj, nakon čega su i ostali bez dozvole.

Prijavu je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva "Swissmedic" podnio Rastko Petaković, advokat iz Beograda, kojeg su angažovale upravo zabrinute porodice.

Odmah je pokrenut postupak protiv kompanije i menadžmenta, izvršen je pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

"Transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i znanja korisnika. I ne samo to, 'CryoSave' je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj", kazao je on.

Preko svog Twitter naloga je poručio kako će, kada je riječ o korisnicima iz BiH, sarađivati s Nevenom Tomić-Lučić, advokatom iz Banjaluke.

"Najbolje je sačekati malo da bismo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u zajedničku tužbu", rekao je Petaković.

Banjalučanka O.M., koja je "CryoSaveu" povjerila ćelije svoja dva djeteta, kaže kako ju je 13. septembra putem e-maila "CryoSave" obavijestio kako su uzorci uskladišteni u Poljskoj, gdje su sklopili ugovor s kompanijom PBKM.

"Oni su zvanično priznati od strane organa za javno zdravstvo i izabrani su od strane 'CryoSavea', a imaju sve potrebne akreditacije za naše standarde kvaliteta i za vaš mir. Osim toga, mi smo izvršili reviziju njihovog sistema kvaliteta i to ćemo redovno činiti kako bismo potvrdili da i dalje savršeno odgovara našim zahtjevima", stoji u pismu koje je dobila, a u koje su "Nezavisne" imale uvid.

Inače, "CryoSave" u BiH ne posluje već nekoliko godina, ali se preko društvenih mreža neko i dalje oglašava u njihovo ime, uz kontakt telefon iz Srbije. Međutim, na taj broj nam se juče niko nije javio pa korisnicima preostaje da odgovore na svoja pitanja dobiju u centrali u Švajcarskoj.

Postupanje s matičnim ćelijama iz krvi i tkiva pupčane vrpce u ovoj zemlji je regulisano Zakonom o transplantaciji i Zakonom o terapijskim proizvodima. Banke matičnih ćelija podliježu posebnim zahtjevima kao i kvalitetu skladištenja i sigurnosti pohranjenih matičnih ćelija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije