Zdravlje

Imate li emocionalnu glad?

Imate li emocionalnu glad?
Foto: Pixabay/Ilustracija | Imate li emocionalnu glad?

Osjećaj praznine čest je razlog za konzumiranje velike količine nezdravih namirnica. Čovjek se okupira hranom u nadi da će lakše proći vrijeme, dok u isto vrijeme prolazi život.

Emocionalna glad nije uslovljena fiziološkim i biološkim potrebama tijela, javlja se i kada je stomak pun. Iznenadna je, praćena prejedanjem i na kraju obroka osjećajem krivice. Ovo stanje može da se javi kod svih osoba, često se propale veze „liječe sladoledom ili čokoladom“. Problem je kada emocionalna glad postane učestala i počne da utiče na tjelesnu težinu i naše samopouzdanje, raspoloženje i život, prenosi eKlinika.

Šta je emocionalna glad?

Hrana je dio kulture, načina života, čovjek ne jede samo kada je gladan, već i uživa u hrani tokom slavlja u društvu bliskih osoba. Hrana je ipak nekada i način da se oslobodimo od nagomilanog stresa, posmatra se kao nagrada za neko postignuće. Emocionalna glad je podstaknuta osjećajem nezadovoljstva, čovjek uglavnom tada konzumira obline masne ili slatke obroke i umjesto da se osjeća na kraju bolje, osjeća se lošije.

Ovaj problem možemo lako da otkrijemo ako odgovorimo sa da ili ne na nekoliko pitanja:

Više jedem kada sam pod stresom?

Jedem i kada nisam gladan?

Konzumiram obrok da ublažim osjećaj tuge, dosade, uznemirenosti?

Nagrađujem se hranom?

Osjećam se bezbjedno tokom obroka ?

Ukoliko su odgovori potvrdni na većinu pitanja najvjerovatnije patite od ovog problema.

Razlika između fizičke i emocionalne gladi

Bitno je da znamo da postoji razlika između emocionalne i fizičke gladi. Pojedine osobe često ne prave razliku između prave fizičke i emocionalne gladi. Ukoliko je poriv za hranom uzrokovan nekim emotivnim nezadovoljstvom glad se javlja iznenada, dok se biološka glad razvija postepeno. Kada smo istinski gladni želja za hranom se ne doživljava kao neodložna potreba, osim ako nije riječ u o ekstremnim situacijama.

Emocionalna glad ispoljava se žudnjom za specifičnim utješnim namirnicama kao što su čips, čokolada, pica, sladoled, torta. S druge strane osoba koja je istinski gladna neće mnogo birati i konzumiraće i boraniju, kupus, pasulj, grašak, šargarepu. Emocionalno gladne osobe uglavnom žele brzu hranu sa dosta soli, masti, šećera. Često se desi da mahinalno pojedu veliku kesicu čipsa i da ne obrate pažnju na količinu konzumirane hrane.

Emocionalna glad je beskrajna i ne može se zadovoljiti punim stomakom i tortama kao iz bajke. Na kraju obroka se javlja osjećaj krivice, što je nemoguće ako čovjek ruča zato što je zaista gladan.

Stres je čest okidač

Stres je jak okidač za nastanak emocionalne gladi. U stanju hroničnog stresa tijelo luči visoke nivoe hormona stresa, kortizola, koji izazva žudnju za slanom, slatkom i prženom hranom. Što je više nekontrolisanog stresa veća je i vjerovatnoća od pojave emocionalne gladi.

Emocionalnu glad umiju da pokrenu i neprijatne emocija, strah, ljutnja, tuga, anksioznost, usamljenost, ogorčenost, stid. Osoba konzumira velike količine hrane u nadi da će se lakše izboriti s ovim neprijatnim osjećanjima, dok se u isto vrijeme problemi samo produbljuju i skrivaju pod tepih.

Hrana je i ritual

Osjećaj praznine čest je razlog za konzumiranje velike količine nezdravih namirnica. Čovjek se okupira hranom u nadi da će lakše proći vrijeme, dok u isto vreme prolazi život.

Stručnjaci skreću pažnju da mnogi roditelji kod djece nesvjesno stvaraju u najranijem životnom dobu dobru podlogu za emocionalnu glad. Za odličan uspjeh ili neko postignuće dijete se nagrađuje tortom, pica se konzumira samo tokom posebnih dana u nedjelji.

Slave, svadbe, veselja su nezamisliva bez velikih količina pečenja i torti, nekada ljudi konzumiraju dosta hrane samo da bi bili dio grupe.

Kako da obuzdamo emocionalnu glad?

Dobra vijest je ipak da se uz malo truda i volje emocionalna glad može pobijediti. Ukoliko se osjećamo depresivno i usamljeno razgovarajte sa bliskim rođacima i prijateljima kako bi se osjećali bolje, igrajte se sa kućnim ljubimcem. Slušajte omiljenu  muziku, izađite  u šetnju. Dug i naporan radni dan može da se završi i čašom aromatičnog čaja, a ne vrućom čokoladom. Dobra knjiga, film, smisao za humor, uživanje u nekom hobiju su dobri načini da se izborimo sa osjećanjem napetosti, stresa i tuge.

Konzumiranje hrane u ovakvim momentima je često automatsko, bez svijesti o tome šta jedemo, često čovjek nije svjestan ni ukusa ni mirisa hrane. Savjet je da pokušamo da osvijestimo ovakve situacije i da ne posegnemo hitno za nekim sladoledom ili kolačem. Pokušajte da odgodite obrok za 5 minuta, znajte da je često čovjeku ono što je zabranjeno primamljivo. Pokušajte da sačekate barem jedan minut u početku.

U osnovi emocionalne gladi često je osjećaj nemoći – čovjek osjeća da ne može da savlada neku životnu prepreku pa se oslanja na hranu. Normalno je da nam nekada nešto ne polazi za rukom, ali to ne znači da nismo sposobni da se nosimo sa svim izazovima.

Niko nije savršen, ali stres i emocionalni problemi mogu da se savladaju na mnogo kreativnije. Možda uz malo truda baš u ovakvim situacijama otkrijemo skriveni talenat koji dugo čuči u nama, dobijemo snagu kojom ćemo savladati naš problem, ali u isto vrijeme možda pomoći i nekoj drugoj osobi da se izbori sa svojim emocijama i sačuva psihičko i fizičko zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije