Zdravlje

Predstavljena aplikacija o imunizaciji

Predstavljena aplikacija o imunizaciji
Foto: N.N. | Predstavljena aplikaciju o imunizaciji

SARAJEVO - Zavod za javno zdravstvo FBiH, odnosno JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u saradnji sa UNICEF-on predstavio je danas aplikaciju "Moj kalendar imunizacije" koja je namijenjena roditeljima i starateljima djece, kako bi im olakšali snalaženje u rasporedu vakcinisanja, bolestima protiv kojih se djeca vakcinišu kao i najnovije naučne informacije o cjelokupnoj imunizaciji.

Ova aplikacija prvenstveno služi da se unaprijed najavi termin ili napomene, ukoliko se raspored vakcinisanja zaboravi.

"Naš konačni cilj jesu krajnji korisnici, tako da smo ovu aplikaciju razvili u skladu sa tim, te je ona osmišljena na način da je jednostavna za korištenje i sadrži sve potrebne informacije za roditelje i staratelje", naglasila je Afšan Kan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju.

Dr Sanjin Musa, iz zavoda za Javno zdravstvo FBiH istakao je da ono što komplikuje epidemiološku situaciju u BiH jeste pojava morbila.

"Prema izvještaju komisije za morbile, Bosna i Hercegovine već duže vremena je ocjenjena kao država sa stalno prisutnom transmisijom morbila. Tako je prošle godine u Federaciji registrovano 16 slučajeva. A 2019. godine smo ušli u epidemijsku fazu te je do 24.5. 2019. godine registrovano 1030 slučajeva morbila. Od toga su 50 odsto djeca mlađa od pet godina", rekao je Musa.

On je istakao da su upravo djeca tog uzrasta najugroženija, te je iznio podatke da je od ovog broja 20 odsto oboljelih hospitalizirano.

"Ono što moram da istaknem jeste da je od ovog broja oboljelih 93 odsto djece nevakcinisano, šest odsto nepotpuno, a samo jedan odsto vakcinisan", dodao je Musa.

Migrantska populacija dodatno pojačava pojavu morbila te se Zavod za javno zdravstvo odlučio, bez obzira na tešku situaciju i veliku potražnju za cjepivima da vakciniše migrantsku populaciju u skladu sa njihovim programom.

Prošle sedmice sam boravio u Bihaću i mogu da kažem da je 220 djece migrantske populacije vakcinisano, a još 80 njih čeka na vakcinaciju. Možemo da kažemo da nisu vakcinisana samo ona djeca koja su predhodno vakcinisana", istakao je Musa.

U pogledu oboljelih od morbila, situacija u Republici Srpskoj nije toliko poražavajuća, no trenutno se bilježi porast broja oboljelih.

"Sa jučerašnjim danom imamo 37 oboljelih od početka godine. Većina tih slučajeva je nastanjena u blizini Sarajeva te očekujemo širenje u narednom periodu", rekla je Jela Aćimović iz zavoda za javno zdravstvo RS. Ona je dodala da od ovog broja samo jedno nije vakcinisano.

Ono što je prema njenim riječima pozitivno jeste da je u RS preko 90 odsto djece vakcinisano i jako je bitno da se održava taj nivo.

"Postoji tendencija da se MRP vakcina odlaže, te se umjesto sa 12 mjeseci daje sa dvije ili tri godine. Ja želim da naglasim koliko je to pogrešno i koliko to ugrožava djecu. Ta mala djeca su zaštićena majčinim imunitetom samo par mjeseci nakon porođaja, te u tom periodu postaje nezaštićeno, a morbile su bolest koja se jako brzo prenosi", naglasila je Aćimović.

Aplikacija je dostupna na sva tri zvanična jezika u Bosni i Hercegovini i u sklopu nje su dostupne adrese svih domova zdravlja.

Naknadno će se unijeti i informacije o samim proizvođačima i sastavu vakcina, te se može nadograđivati.

Aplikacija je rađena u Bosni i Hercegovini i svi koji su učestovali u izradi su iz Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije