Zdravlje

Šest savjeta za pravilno pranje zuba

Šest savjeta za pravilno pranje zuba
Šest savjeta za pravilno pranje zuba

Pranje zuba je, naizgled, jednostavan postupak, ali većina osoba ne održava higijenu usta na pravilan način. I ne zna u čemu griješi... Ali, kada posjete zubara, mnoge frapira činjenica da opet imaju karijes na nekoliko zuba, a od posljednje popravke je prošlo samo dva, tri mjeseca.

Zabrinjavajuće zvuči i podatak da više od 2,4 milijarde ljudi potpuno zanemaruje oralnu higijenu. Ovo je zaključak istraživanja objavljenog u stručnom časopisu "Journal of Dental Research". Zato, ukoliko želite da sačuvate blistav osmjeh, ujutro i uveče obavezno koristite četkicu i pastu, i to na sljedeći način:

1. Nabavite srednje tvrdu četkicu, jer meka ne skida naslage, a gruba oštećuje gleđ i desne, pišu Vijesti.

2. Četkicu postavite sa spoljne strane između zuba i desni i laganim, vibrirajućim pokretima, pomjerajte je lijevo-desno. Tim pokretom omogućavate vlaknima da prodru između zuba. Zatim je vucite na dole (ako su gornji zubi u pitanju) ili gore kada perete donje.

3. Unutrašnju stranu prednjih zuba perite tako što ćete da četkicu držite vertikalno, a zatim pomjerate nježno gore-dolje.

4. Unutrašnju stranu bočnih zuba perite povlačeći energično četkicu na gore (kod donjih zuba), odnosno na dolje (gornji).

5. Grizne površine čistite kružnim pokretima, a četkicu držite potpuno horizontalno.

6. Veoma je važno da četkice za zube redovno mijenjate, najviše posle tri do četiri mjeseca.

Najčešća greška: Naslage hrane, koje se nalaze na površini zuba, neće se skinuti ako četkicu povlačite samo lijevo-desno, već će se sabijati između zuba i vremenom uzrokovati karijes. Takođe, ukoliko četkicu pomjerate samo gore-dolje, naslage (koje su pune bakterija) nabijate u desne i pravite "gnojne džepove".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije