Zdravlje

Šta je intimna atrofija

Šta je intimna atrofija
Foto: Freepik/Ilustracija | Šta je intimna atrofija

Estrogen je najbliže povezan sa seksualnim i reproduktivnim razvojem kod žena, ali ovaj hormon zapravo ima mnogo veći uticaj na žensko zdravlje.

Istraživanja, poput studije o hormonima i starenju kože iz 2018. godine, sugerišu da nivo estrogena dostiže vrhunac kada je žena u srednjim do kasnim 20-im godinama, opadajući na oko 50 odsto do 50. godine – nakon čega se brzo smanjuje.

Zbog svega toga na početku menopauze, žene počinju da doživljavaju niz fizičkih promjena, kako strukturalnih tako i estetskih, od prorjeđivanja kose i kože do slabljenja kostiju i krvnih sudova. Ipak, ovaj pad nivoa estrogena izaziva još jedno izuzetno uobičajeno stanje koje se zove vaginalna atrofija, a istraživanja sugerišu da tokom većeg dijela protekle decenije 81 odsto žena nije bilo svjesno da je vaginalna atrofija izlječiva.

Šta je vaginalna atrofija?

"Atrofija bukvalno znači isušivanje ili smanjivanje", kaže dr Alan Lindeman, akušer.

To je trenutak kada počnu da se smanjuju količine estrogena i samim tim se mijenja struktura kože intimne regije, postaje tanka, suva i neelastična.

Smanjenje nivoa estrogena takođe smanjuje protok krvi, a dr Helai Hešam, navodi za Helti da smanjenje estrogena takođe uzrokuje bakterijske promjene, češće upale, iritacije, bol tokom odnosa.

"Žene takođe mogu da imaju u ovoj fazi urinarne simptome, uključujući učestalost mokrenja, infekcije urinarnog trakta, a ponekad i inkontinenciju", smatra dr Hešam.

Koliko je česta vaginalna atrofija?

Zbog prirodnog pada nivoa estrogena, svaka žena koja prolazi kroz menopauzu će doživjeti određeni stepen vaginalne atrofije, kaže dr Lindeman. A prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, do 57 odsto će imati simptome koji su dovoljno jaki da ometaju njihov svakodnevni život.

Ipak, vaginalna atrofija je "nevjerovatno česta i nedovoljno prijavljivana", kaže dr Hešam – istraživanje Nacionalne medicinske biblioteke objašnjava da se žene često oklijevaju ili stide da razgovaraju o svojim simptomima sa svojim ljekarom, pod pretpostavkom da su oni samo normalan dio starenja.

Pored žena u postmenopauzi, procjenjuje se da 15 odsto iskusi simptome vaginalne atrofije u mlađoj dobi. Žene koje se liječe od raka dojke, koje su nedavno rodile ili doje su u opasnosti, objašnjava dr Heršam.

"Žene kojima su uklonjeni jajnici takođe su u opasnosti, kao i žene koje imaju smanjenu seksualnu aktivnost", kaže ona.

Određeni lijekovi, poput onih koji se koriste za liječenje fibroida materice i endometrioze, takođe mogu izazvati vaginalnu atrofiju.

Kako se liječi vaginalna atrofija?

Postoje dva standardna pristupa u liječenju vaginalne atrofije, a dr Heršam navodi da su to - hormonske i nehormonske metode. Nehormonske metode uključuju  vaginalne kreme, ovlaživače, a odnedavno i vaginalnu lasersku terapiju.

"Vaginalni lubrikanti su kratkog dejstva i koriste ih prvenstveno pacijenti neposredno prije seksualne aktivnosti. Ovlaživači se mogu koristiti za rješavanje suvoće, svraba i bolova tokom odnosa. Vaginalna laserska terapija je novija tehnologija koja se koristi za lokalizaciju terapije na vaginu, posebno za žene koje ili nisu uspjele sa estrogenskom terapijom ili nisu kandidati za vaginalni estrogen", dodaje dr Heršam.

Hormonske terapije su fokusirane na lokalizovanu vaginalnu terapiju estrogenom.

"Vremenom, ova estrogenska terapija vraća prirodnu debljinu zidova vagine, zdrav pH, normalan protok krvi i ravnotežu dobrih bakterija, jednom riječju ublažava simptome. Oralna hormonska terapija se često prepisuje ženama koje imaju druge simptome menopauze – poput valunga, promjene raspoloženja i problema sa spavanjem. Prema mom iskustvu u radu sa ženama, skoro 20 odsto pacijenata će i dalje imati potrebu za lokalizovanim vaginalnim tretmanom. Takođe, liječenje estrogenom je povezano sa nekim slučajevima ženskog reproduktivnog karcinoma i ne preporučuje se određenim grupama žena, kao što su one koje su imale rak dojke, materice ili jajnika ili imaju istoriju krvnih ugrušaka. U ovim slučajevima, neestrogeni oralni lijekovi koji se nazivaju selektivni modulatori estrogenskih receptora mogu liječiti vaginalnu atrofiju", objašnjava dr Heršam.

Ipak, postoje neki načini kako da smanjite efekte prirodnog pada hormona - studije pokazuju da je pušenje cigareta povezano sa lošim intimnim zdravljem, zdrava ishrana takođe igra važnu ulogu, kao i održavanje aktivnog seksualnog života kako starite, prenosi "Politikin magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije