Zdravlje

Novi gel čini čuda: Sprečava štetne posljedice opijanja

Novi gel čini čuda: Sprečava štetne posljedice opijanja
Foto: Nezavisne/Arhiva/Ilustracija | Novi gel čini čuda: Sprečava štetne posljedice opijanja

Najveći dio alkohola koji popijemo ulazi u krv preko sluznice u stomaku i crijevima.

Čak i male količine alkohola mogu da uspore reakcije i oslabe sposobnost koncentracije, dok često opijanje izaziva različite bolesti, pa oko tri miliona ljudi godišnje umire zbog prekomjerne količine alkohola, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Zbog toga su istraživači ETH Cirih razvili proteinski gel koji razgrađuje alkohol u digestivnom traktu, piše ScienceDaily.

U studiji objavljenoj u žurnalu Nature Nanotechnology, oni su pokazali da kod miševa, gel brzo i efikasno pretvara alkohol u bezazlenu sirćetnu kiselinu prije ulaska u krvotok.

„Gel dovodi do toga da se umjesto u jetri alkohol razgrađuje u digestivnom traktu. Za razliku od toga kad se razgrađuje u jetri, ovdje ne nastaje štetni acetaldehid”, objasnio je profesor Rafael Mezenga iz Laboratoriji za hranu i meke materijale pri ETH Cirihu.

U budućnosti bi gel mogao da se uzima oralno prije ili tokom ispijanja alkohola kako bi se spriječilo da skoči procenat alkohola u krvi i da acetaldehid ošteti tijelo. Gel je jedino efikasan dok ima alkohola u digestivnom traktu.

“Zdravije je ne piti alkohol. Ali gel može da bude koristan ljudima koji ne žele da ga se odreknu, ali ne žele da se bore sa posljedicama”, rekao je Mezenga, prenosi Telegraf.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije