Zdravlje

Svjetski dan borbe protiv opasnog oboljenja: Moždani udar ne bira ni godine ni pol

Svjetski dan borbe protiv opasnog oboljenja: Moždani udar ne bira ni godine ni pol
Foto: Jelena Đurđević | Svjetski dan borbe protiv opasnog oboljenja: Moždani udar ne bira ni godine ni pol

BANJALUKA - Visok krvni pritisak, pušenje, alkohol, dijabetes, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, nepravilna ishrana su faktori rizika moždanog udara, a pravovremenim pregledom, prema riječima stručnjaka, moguće ga je spriječiti u velikom procentu, čak do 60 odsto.

"Mi smo jedna od zemalja sa najvećim brojem moždanih udara, sa oko 4.500 novih udara godišnje, što je oko 300 udara na 100.000 stanovnika, dok je u razvijenim zemljama to oko 40 pacijenata, što znači da mi u RS moramo raditi još mnogo na prevenciji", istakao je Siniša Miljković, predsjednik Udruženja neurologa RS, tokom današnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara, povodom kojeg su ljekari i medicinsko osoblje Klinike za neurologiju UKC RS i Udruženje neurologa RS na Trgu Krajine u Banjaluci besplatno mjerili krvni pritisak, šećer u krvi te radili skrining na postojanje nepravilnog srčanog rada.

Vlado Đajić, specijalista neurologije i v.d. direktora UKC RS, istakao je da su promjene na krvnim sudovima najčešći uzrok nastanka moždanog udara, te da se može dogoditi bilo kome, bez obzira na godine i pol i da pogađa sve.

"Ulažemo maksimalne napore na prevenciji svih oboljenja u RS i uvođenju novih dijagnostičkih i terapijskih procedura", navodi Đajić.

Prema Miljkovićevim riječima, u narednom periodu se planira pokrenuti novi invazivni način liječenja moždanog udara gdje se kateterom ide do ugruška i vadi se napolje, koji je hit u svijetu i spasava do 80 odsto pacijenata koji su oboljeli od moždanog udara.

Milorad Žigić, profesor neurologije na Univerzitetu u Novom Sadu, cijeli svoj rad posvetio je izučavanju okolnosti pod kojima se moždani udari dešavaju.

"Družeći se sa kolegama iz Banjaluke uspjeli smo da doprinesemo da se broj obolelih i ovde postepeno smanjuje. Borba protiv moždanog udara se svodi na prepoznavanje bolesti koje predstavljaju rizične bolesti koje doprinose stvaranju promena na krvnim sudovima čija je posledica moždani udar. Ključ borbe je u uklanjanju nezdravih navika", navodi Žigić.

Dodaje da Neurologija UKC RS raspolaže cijelom naukom koja postoji u svijetu u vezi sa prepoznavanjem promjena na krvnim sudovima i liječenjem.

U akciji prevencije učestvovao je i Arie Livne (96), koji  kaže da su mjerenja pokazala da ima odličan pritisak. Ističe da posljednjih godina obraća mnogo više pažnju na zdravlje nego prije, a kroz šalu navodi da je tajna dugovječnosti u ljubavi prema ženama.

Lazar Petrović (76) kaže da ne ide redovno ljekaru, ali i da njegovi sugrađani takođe nemaju tu naviku iako bi trebalo više obratiti pažnju na zdravlje.

Đajić spasio Bešliću život

Da je redovna kontrola najvažnija, poručuje pjevač Halid Bešlić, kojem je neplanirani pregled spasio život, na koji ga je nagovorio Vlado Đajić, specijalista neurologije i v.d. direktora UKC RS i njegov dugogodišnji prijatelj.

Nakon pregleda u UKC RS ugrađen mu je stent najnovijom interventnom neuroradiološkom metodom.

"Neplaniranim ultrazvučnim pregledom glave i vrata otkriveno mi je zakrčenje krvnih sudova od čak 90 odsto, što je moglo dovesti do masivnog infarkta mozga. Nikad mi nije ni na um palo da se pregledam, a nakon pregleda doktor mi je rekao da me Bog poslao njemu", rekao je Bešlić.

"Moždani udar je na drugom, kod nas možda već na prvom mjestu uzroka smrtnosti, a ono što je najgore za oboljelog, on je na prvom mjestu uzroka stvaranja invalidnosti. Veliki broj preživjelih od moždanog udara su nepokretni i zavisni od tuđe pomoći", ističe Đajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije