Zdravlje

Trbušnjaci protiv bola u leđima

Trbušnjaci protiv bola u leđima
Foto: Ilustracija | Trbušnjaci protiv bola u leđima

Svaka druga osoba na svijetu ima problem sa donjim dijelom leđa govore podaci Svjetske zdravstvene organizacije. Svaka aktivnost koja se nepravilno, naglo ili dugotrajno izvodi može da prouzrokuje bol u leđima čak i kod aktivnosti kod kojih nije direktno aktivna kritična regija.

"Iz mog trenerskog iskustva vam mogu reći da su najugroženije osobe koje mnogo sjede ili imaju problem sa viškom kilograma, pa tek onda radnici angažovani na teškim fizičkim poslovima", rekao je profesor sporta i fizičkog vaspitanja Milan Zarić.

Jačanje isklučivo mišića lumbalne regije neće pomoći, čak može i da odmogne, naročito ako praktikujete pokrete hiperekstenzije, odnosno klasične leđnjake.

Prevencija bola u donjem dijelu leđa, dodaje profesor, podrazumijeva jačanje trbušnjaka i mišića sjedalne regije, kao i jačanje i istezanje mišića zadnje lože i lumbalne regije.

Svaka od navedenih grupa je veoma važna i svaka ima svoju ulogu.

Uz trening, neizostavan dio je oporavak u vidu masaže, ali i tople i hladne kupke kao i hidro masaže koju možete praktikovati kod kuće. Spisak vježbi koje treba raditi je veliki, ali je neodgovorno predlagati plan treninga jer ne postoji opšti plan za svakoga od nas.

Kičma je kompleksan sistem koji grade 33 pršljena međusobno povezana zglobovima, ligamentima, mišićima i umetnutim međupršljenskim hrskavičavim kolutovima.

Kičmeni pršljenovi su zavisno od dijela kičmenog stuba kojem pripadaju podijeljeni na pet grupa.

Najviše postavljeni u ovom pršljenskom nizu nalaze se vratni i ima ih sedam. Sljedeća grupa su 12 grudnih, niže su slabinski (lumbalni) kojih ima pet, pa pet krsnih. Najniže u ovom pršljenskom nizu su postavljeni trtični pršljenovi kojih obično ima četiri, i trtični i krsni su označeni kao lažni pršljenovi jer su oni međusobno srasli i grade krsnu, odnosno trtičnu kost.

Iskliznuće ili hernijacija diska čest je uzrok bolnog sindroma u slabinskom predjelu kičmenog stuba, odnosno bola u donjem dijelu leđa, da bi se takva povreda spriječila potrebno je na adekvatan način ojačati muskulaturu.

Evo nekoliko korisnih savjeta kako zaštititi leđa:

  • Kod svake vježbe leđa moraju biti prava
  • Prilikom podizanja većih tereta pokušajte prebaciti opterećenje što više na noge
  • Ako radite kancelarijski posao neophodno je da poslije ili prije radnog dana imate neki tip fizičke aktivnosti
  • Vježbe istezanja su veoma korisne kod prevencije bola u donjem dijelu leđa, naročito istezanje zadnje lože i lumbalne regije koje možete praktikovati i na poslu
  • Spavajte dovoljno i na udobnom dušeku
  • Smanjite stres, čak 60 odsto osoba koje imaju problem sa bolom u lumbalnom dijelu leđa su prilikom povrede bile izložene stresu visokog intenziteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije