SP Qatar 2022.

Zdravlje

Tri savjeta za kontrolisan unos šećera

Tri savjeta za kontrolisan unos šećera
Foto: N.N. | Tri savjeta za kontrolisan unos šećera
N.N.

​Slatkiši su većini od nas onaj "slatki grijeh" kome jedva odoljevamo, ali šta kada postanemo zavisni od šećera i potreba za slatkišima postane konstantna? Ako konzumacija slatkiša postane svakodnevna, može se desiti da počnemo da vodimo ozbiljnu borbu sa viškom kilograma. Zato smo za vas pripremili nekoliko savjeta, koji će vam omogućiti da izbjegnete prekomjeran unos šećera u organizam.

1. Zaobilazite keksiće bez šećera

Ako želite da pojedete nešto slatko, dozvolite sebi nekoliko keksića, ili red čokolade, jer sve je dobro, dok je umjereno. To je mnogo bolje nego da birate broizvode "bez šećera", koji često imaju vještačke zaslađivače i arome, koji su štetniji i izazivaju glad.

2. Nađite zamjenu za bijeli šećer

Kada imate potrebu za šećerom, najbolje je da umjesto slatkiša pojedete voće. Najbolja zamjena za bijeli šećer, je voćni šećer, koji će vas podjednako dugo držati sitima. Uz to, dobra zamjena su i ekstrat vanile i cimet, koji su takođe dobri zaslađivači i možete ih koristiti da zasladite kafu.

3. Obratite pažnju na ishranu

Želja za šećerom nastaje, ako se vaša ishrana zasniva na prostim ugljenim hidratima i zasićenim mastima. Rješenje je da se veći dio vaše ishrane zasniva na vlaknima i bjelančevinama, koje će vas duže držati sitima, a samim tim smanjiće i potrebu za šećerom.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije