Zdravlje

Usporite starenje jednostavnim vježbama

Usporite starenje jednostavnim vježbama
Foto: Pixabay | Usporite starenje jednostavnim vježbama

Opuštanje ramena, stomačnih mišića i krivljenje kičme su neminovni pratioci starenja. Zato stručnjaci za fizikalnu terapiju savjetuju da loptu ne bi trebalo zanemariti ni pod stare dane. Naime, jednostavne vježbe s ovim rekvizitom na efikasan način zatežu mišiće i tako se izbjegava pojava staračke pogurenosti.

Na prvom mjestu, vježbe s loptom jačaju duboke posturalne mišiće i tako vraćaju snagu trupu. Upotreba lopte prilikom vježbanja pomaže i u prekidanju postojećih obrazaca kretnji i tako angažuje mišiće koji se inače rijetko koriste. U svakoj vježbi s loptom mora da postoji blagi otpor tijela kojim se razvijaju dugi potporni mišići, oslobađaju uobičajeni obrasci držanja i eliminiše stres.

Ovaj set vježbi trebalo bi da traje između 20 i 30 minuta.

Od značaja je i to da su vježbe s loptom zabavnije od onih klasičnih. Primjena ovog rekvizita podstiče i njihovo pravilnije izvođenje, tako da je uz upornost efekat neizbježan.

Istezanje leđa

Stanite u raskoračni stav. Noge su razmaknute u širini kukova. U rukama držite loptu. Podignite loptu visoko iznad glave, a zatim savijajte trup ka naprijed dok ne bude paralelan s podlogom, istežući pršljen po pršljen. Vježbu radite u ritmu koji vam odgovara i ponovite je nekoliko puta.

Kotrljanje

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, a ruke podignite uvis, držeći loptu. Podignite gornji dio leđa i položite loptu na butine. Kotrljajte je polako prema nožnim prstima i nazad. Ponovite 12 puta u dva navrata.

Zategnut stomak

Lezite na leđa, podignite noge i savijte ih u koljenima. Loptu pritisnite stopalima, ruke postavite iza glave. Ispravljajte noge, pridržavajući loptu, i odižite ramena od podloge. Vratite se u početni položaj pa uradite dva puta po 12 ponavljanja.

Između koljena

Lezite na leđa, savijte noge, stopala oslonite na podlogu. Stavite loptu između koljena i pritiskajte je, a istovremeno podižite kukove uvis. U tom položaju ispružite lijevu nogu, ali tako da vam lopta ne ispadne.

Držeći kukove podignutim, spustite lijevu nogu, a zatim ispružite desnu. Uradite dva puta po 12 ponavljanja.

Sklekovi

Namjestite se u položaj za sklekove, desno stopalo oslonite na loptu. Primičite desnu nogu prema grudima, kotrljajući loptu po podlozi. Vratite se na početak, ponovite vježbu 12 puta, pa promijenite stranu.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije