Zdravlje

Vježbama ublažite tegobe uzrokovane skraćenim "mišićem duše"

Vježbama ublažite tegobe uzrokovane skraćenim "mišićem duše"
Foto: Velibor Tripić | Vježbama ublažite tegobe uzrokovane skraćenim "mišićem duše"

U posljednje dvije rubrike smo pisali o važnosti mišića iliopsoasa, poznatog i kao "mišić duše", te kako da prepoznate da li su tegobe koje imate možda posljedica napetog i skraćenog mišića iliopsoasa.

Pisali smo o tome koga najviše pogađa i kako da kroz svakodnevicu sebi olakšate tegobe.

Opisali smo jedan test koji vam može dati jasniju sliku da li se radi o tegobama koje su posljedica skraćenog iliopsoasa, ali smo ostali dužni da vam to prikažemo kroz fotografije, a to je uvijek najjednostavniji prikaz. Sve tri vježbe uradite po 10 ponavljanja u tri serije. Nakon nekoliko dana redovnog rada osjetićete benefite vježbanja. Ne zaboravite da kontinuitet daje rezultat i zato nema odustajanja. Srećno.

Lezite na leđa, jednu nogu ostavite ispruženu kao na fotografiji, a drugu privucite ka grudima gurajući s obje ruke nogu u suprotnom smjeru. Ako je uzrok vaših tegoba napetost u iliopsoasu javiće se tegobe kao što su bol u donjem dijelu leđa, bol u preponi, bol u predjelu kuka, bol koja se širi u glutealno područje.

U nastavku ćemo prikazati vježbe koje vam mogu pomoći da otklonite tegobe - uglavnom su to vježbe pasivnog istezanja.

Na prvoj fotografiji je prikazan prvi položaj istezanja. Početni položaj je kad je prednja noga pod pravim uglom. Iz tog položaja idete kukovima ka naprijed. Potrudite se da oba kuka ostanu simetrična i da ovaj kuk noge koja je ispružena ne okrenete za tom nogom u stranu. Na izdah idete kukovima naprijed opuštajući kukove. Paziti da koljeno ostane na nivou stopala i da ne prelazi preko nožnih prstiju. Uraditi po 10 ponavljanja sa jednom i drugom nogom.

Na drugoj fotografiji je isti početni položaj. Isti je pokret sa kukovima naprijed, ali pri pokretu dižemo potkoljenicu zadnje noge uz pomoć peškira ili trake. Osjetićete dodatno prijatno istezanje.

Treća vježba počinje iz položaja gdje su ruke pozicionirane ispod ramena, koljena ispod kukova. Podižemo jednu nogu uvis uz kontrahovanje mišića zadnjice izvodeći ekstenziju u zglobu kuka. Trup zadržati stabilan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije