Zdravlje

Vježbe za bolju liniju

Vježbe za bolju liniju
Foto: N.N. | Vježbe za bolju liniju

Zima je na izmaku, dolazi topliji period i vrijeme kada svi jedva čekaju da se riješe debele odjeće.

Iako vježbati treba tokom cijele godine, ovo je period kada većina odlučuje da skine koji kilogram viška i da pokloni više pažnje svom tijelu i zdravim navikama. Postoje razne vježbe, a ako želite da smršate, treba da ih radite barem tri do pet puta sedmično.

Ako postoje uslovi i volja, najbolje je da se kombinuju s kardiovježbama kao što su vožnja bicikla, trčanje, brzo hodanje ili preskakanje vijače, te sa zdravom ishranom.

Ovih osam vježbi će vam pomoći da smršate i dovedete svoju liniju u red.

1. Ispravljanje

Raširite noge tako da stopala budu u širini bokova, ruke stavite na potiljak, trup u pretklon. Ispravljajte se u stojeći položaj bez zaustavljanja. Dobro zabacite laktove unazad kada se ispravljate. Ponovite vježbu šest puta u dvije do tri serije.

2. Opružanje

Lezite na leđa sa ispruženim rukama iza glave. Podignite gornji dio tijela i idite u pretklon prema ispruženim nogama i stopalima. U početku ne zatežite previše noge i zadržite podignutu glavu kada ponovo liježete. Polako se spuštajte, pršljen po pršljen.

3. Ispružene noge

Lezite na leđa, ruke ispružite pored tijela, uprite njima o podlogu. Podignite glavu. Kružite ispruženim nogama, najprije u jednom smjeru, zatim u drugom.

4. Dodirivanje prstiju

Raširite noge, ruke podignite iznad glave. Rotirajte trup, savijajte se, dodirnite vrh stopala, podižite se, okrećući se na drugu stranu i dodirujući vrh stopala. Uradite ovaj pokret bez zastoja.

5. Čučnjevi

Raširite noge u širini kukova i polako se spuštajte u čučanj. Ako je potrebno, napravite pauzu poslije svakog čučnja. Na početku se možete držati za naslon stolice, a kasnije možete ovu vježbu raditi i sa tegovima. Ponovite 10 čučnjeva u dvije do tri serije.

6. Rotiranje

Raširite noge, ruke ispružite u liniji sa ramenima. Rotirajte trup, najprije lijevo, zatim desno, ne pokrećite kukove, glavu držite pravo. Uradite maksimalan broj ponavljanja.

7. Koljena na grudi

Položaj je isti kao u vježbi kruženja nogama, samo sada privucite koljena na grudi, pete što bliže zadnjici, zadržite uzdignutu glavu. Ponovite 10 puta u tri serije.

8. Krugovi

Raširite noge. Rukama pravite što je god moguće šire krugove. Da biste spriječili vrtoglavicu, pravite naizmjenično pet krugova u jednom pa u drugom smjeru.

: Pravilna ishrana

Ako ne jedete pravu hranu ili dovoljno prije vježbi, imaćete veću štetu nego korist od vježbanja. Bitno je znati odabrati pravu hranu prije treninga.

Ako jedete do sat i po prije vježbanja, to može biti kruti obrok. Ako se radi o obroku unutar pola sata prije treninga, najbolje bi bilo da je tečni.

Dobri izvori ugljenih hidrata

- integralna tjestenina

- zobene pahuljice

- riža

- leća

- palenta

- hljeb

Dobri izvori proteina

- pileća i ćureća prsa

- oslić

- tunjevina

- teleći but

- govedina

- svježi sir

- jogurt

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije