Život

5 dobrih razloga za spavanje pod vedrim nebom

5 dobrih razloga za spavanje pod vedrim nebom
Foto: Unsplash | 5 dobrih razloga za spavanje pod vedrim nebom

Provedete li samo jednu noć u šatoru ili vreći za spavanje ispod zvijezda, vaše tijelo i um bit će vam neizmjerno zahvalni.

San je osnovna ljudska potreba, ali i jedan od značajnih indikatora sveukupnog zdravlja. Činjenica da čak trećinu svog života provodimo spavajući je dovoljan dokaz koliko je zdrav san potreban za naše fizičko i psihičko blagostanje. Međutim, u ovo moderno doba kada caruju strah od propuštanja informacija s interneta, ljudi se sve više odriču spavanja.

Brojna istraživanja provedena širom svijeta dokazala su da je dobar, kvalitetan san najmoćniji prirodni recept za fizičku i duhovnu obnovu, a danas ga možete dobiti samo ako provedete noć u prirodi, izvan doticaja civilizacije i njezine industrijske pogodnosti.

1. Prirodni je lijek protiv nesanice

Istraživanje Univerziteta u Koloradu otkrilo je da umjetna svjetlost uveliko diktira količinu sna kod ljudi. Zbog upaljene televizije na kojoj gledamo omiljenu seriju ili mobilnog telefona na kojem surfate smanjuje se nivo melatonina, pa sve duže ostajete budni i često se budite ranije nego što biste trebali. Samo jedan vikend boravka na otvorenom i izlaganja prirodnoj svjetlosti bio bi dovoljan da se ljudski "unutrašnji sat" vrati u normalu, a besane noći postanu prošlost.

2. Podiže raspoloženje i smanjuje nivo stresa

Odmaknete li pogled s mobilnog telefona, vidjećete predivan okoliš oko sebe. Dokazano je da zelena boja prirode pozitivno utiče na ljudsko zdravlje, snižava krvni pritisak i smiruje nervni sistem, a tihi zvukovi s polja i iz šuma ublažavaju stres i podižu raspoloženje. Zamislite da vam je doktor pripisao da cijeli jedan dan provedete u šumi. Opustite se i bez ikakvog razloga satima gledajte u drveće i dišite punim plućima. Tu istu noć ćete utonuti u miran san, a probuditi se svježi i odmorni.

3. Poboljšava kognitivne sposobnosti

Jedno japansko istraživanje dokazalo je da svega dva sata u šumi dnevno itekako utiče na organizam i imunitet čovjeka, dok vikend noćenja u vreći za spavanje na otvorenom može potaknuti imunološku aktivnost, ublažiti simptome nekih bolesti i ubrzati oporavak. Osim što vas spavanje na svježem zraku štiti od prehlade, ono ubrzava metabolizam i pomaže kod skidanja suvišnih kilograma. Tokom hladnih noći tijelo se samo pokušava zagrijati, trošeći pritom tzv. smeđu mast koja sagorijeva kalorije u obliku topline.

5. Pomaže u nalaženju unutrašnjeg mira

Da biste se znali uloviti u koštac sa svim neprilikama koje vam život nameće, potrebno je da se s vremena na vrijeme isključite od svega i družite – sami sa sobom. Vikend izlet u prirodu, odlazak na logorovanje s dragom osobom ili kampovanje s porodicom pomoćiće vam da se osjetite živo i odmorno. Brojite zvijezde padalice prije spavanje u šatoru, prisjetite se zabavnih događaja iz djetinjstva, razmislite o vlastitim željama koje nikad niste ostvarili i ciljevima koje biste željeli dostići. Ponovo se povežite sa sobom!

Čak i ako se grozite spavanja na otvorenom, jedna noć u prirodi bi vam mogla promijeniti mišljenje.

(krenizdravo.rtl.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije