Život

Amputiranu nogu prišili naopako, a za to imaju dobar razlog

Amputiranu nogu prišili naopako, a za to imaju dobar razlog
Foto: Ilustracija | Amputiranu nogu prišili naopako, a za to imaju dobar razlog

Nakon što je prošlog ljeta britanskoj 7-godišnjakinji Ameliji Eldred bio dijagnostifikovan zloćudni tumor zbog kojeg je morala na amputaciju noge, ova vesela i zaigrana djevojčica bila je odlučna da i nakon toga pleše, jer je voljela tu svoju slobodnu aktivnost.

Ali amputacija iznad koljena žrtvovala bi koljeno, što igra važnu ulogu u upravljanju protezom.

Dakle, u januaru 2018. godine, kada su ljekari uklonili Ameliji dio bedrene kosti zahvaćene tumorskim stanicama, sačuvali su njen donji dio noge, ali su ga ponvo prišili za nogu zaokrenutog za 180 stepeni.

Nažalost, prišili su samo potkoljenicu i stopalo, koje je sada bilo okrenuto prema nazad.  Ali, iako Amelijini nožni prsti lijeve noge "gledaju" nazad, njen članak će na ovaj način zamijeniti koljeno koje je takođe moralo da bude amputirano. 

Kada se Amelija potpuno izliječi, to će joj omogućiti učinkovito korištenje proteze i na taj način će moći i dalje da se bavi svojim omiljenim aktivnostima. 

"Operacija, poznata kao 'rotacioplastika', može se koristiti za liječenje dječjih tumora kostiju kada se javljaju blizu koljena", kaže Dejna Farber Boston iz Dječjeg centra za rak i krvne poremećaje.

Ovo nije prvi put da su izveli takvu operaciju. Istraživanja su pokazala da je uspješnost ovakve metode liječenja između 84 i 88 odsto, a stopa preživljavanja djece i tinejdžera s tom dijagnozom je 70-75%  prema podacima kojima raspolaže "St. Jude's Children's Hospital".

Prije operacije, Amelija je prošla pet nedjelja hemoterapije, koja nije uspjela da smanji njen tumor. Dvanaest dana kasnije, započela je posljednji put hemoterapije, a pred njom su još četiri sedmice liječenja.

"Ona treba da dobijer protetske noge i rehabilitacije tako da bi do ljeta trebalo da bude sasvim spremna za igru", piše Amelijina majka Mišel Jardli Eldred i dodaje:

"Njen duh je nevjerovatan. Zaista nevjerovatan", objavljuje "popularmechanics.com".

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije