Život

Azilanti neće u švedska sela

Azilanti neće u švedska sela
Azilanti neće u švedska sela

Više od 40 azilanata odbilo je da napusti autobus koji ih je dovezao u švedsko selo na jugu Švedske, zahtijevajući da ih smjeste u Malmo ili neki drugi veliki grad.

Naime, kada su azilanti prebačeni u mjesto Gritan, na jugu zemlje, nije im se svidjelo i u znak protesta nisu željeli da izađu iz autobusa:

"Ja sam čovjek od 75 godina, sa Bliskog istoka. Došao sam ovdje da se spasim, a poslali su me u zaleđeno mjesto. Mislim da je ovdje opasno za mene", rekao je izbjeglica iz Sirije, koji je ostao u autobusu.

Azilanti, koji potiču iz nekoliko zemalja, odbili su smještaj u gradiću jer smatraju da bi im bilo daleko bolje u nekom većem gradu. Situacija je došla do usijanja pa je morala da interveniše i policija kako bi ih izvela iz autobusa, iako su zahtijevali da ih vrate u Malmo.

"Mislim da su razočarani kada su vidjeli da je ovo ruralni dio Švedske. Uz sve to, bilo im je hladno, ali mislim da im je najgore što nisu smješteni u nekom većem gradu. Kako ih nismo mogli istjerati iz autobusa, morali smo pozvati i pojačanje", kaže Bengt Stadin iz lokalne policije.

Frederik Bengtson iz švedskog Imigracionog odbora objašnjava da azilanti i izbjeglice nemaju pravo da biraju gdje će biti smješteni.

"Naravno, ti ljudi kad dođu u Švedsku jednostavno nemaju predstavu šta ih čeka. Kad shvate da to nije baš ono što su očekivali, nastaju problemi. To nam se redovno dešava", kaže Bengston i dodaje:

"Kad imamo situaciju poput ove sad jednostavno im ne možemo ispuniti želju da ih smjestimo tamo gdje oni žele. Mislim da je to krajnje nerealno".

Naravno, oni mogu da sami sebi nađu smještaj u gradu ako imaju novca da to i plate:

"Ako ne žele da izađu iz autobusa, onda nek vide šta će. Na kraju krajeva, ima i onih koji ovdje imaju rođake i prijatelje kod kojih se mogu smjestiti", kaže ovaj zvaničnik Imigracionog odbora. S druge strane, azilanti kažu da su ih imigracione vlasti "izigrale" jer niko nije znao gdje idu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije