Život

Babuške: Šareni simbol plodnosti i rađanja

Babuške: Šareni simbol plodnosti i rađanja
Foto: N.N. | Babuške: Šareni simbol plodnosti i rađanja

Slatke i šarmantne bakice napravljene od drveta, lijepih plavih očiju i rumenih obraza, neizostavni su dio ruske kulture.

Babuške nisu bez razloga najpoznatiji ruski suvenir. One sa sobom nose niz značenja koja možda na prvi pogled nisu baš vidljiva, kao što nisu vidljive ni male drvene lutkice koje se nalaze skrivene u najvećoj.

Babuška ili Matrjoška?

Pravi naziv za babuške zapravo je matrjoška (na ruskom, матрёшка), a on se može tumačiti na nekoliko načina. Kod nas se ustalio izraz babuške, kojim se označava da ove drvene figurice predstavljaju baku i njene ženske potomke. Međutim, njihov originalni naziv više ukazuje na majku, pa bi se male lutkice unutar nje mogle tumačiti kao njene kćerke.

Još jednu dimenziju značenja daje rusko žensko ime Matrjona, vrlo popularno u XIX vijeku. Matrjoška je deminutiv tog imena. Kako je Matrjona nekada bilo često ime, to što se drvene lutkice nazivaju baš ovako može da znači da su one arhetipska slika ruske žene obučene u njihovu tradicionalnu nošnju i sa tradicionalnom maramom na glavi. A matrjona predstavlja i uglednu damu.

Simbol majčinstva, plodnosti i porodice

Mnogi kulturolozi izgled babuški upoređuju sa izgledom čuvenih paleolitskih venera. Zajedničko im je to što predstavljaju krupne i snažne žene. I ruske i paleolitske venere povezane su sa kultom plodnosti i rađanja. Tome u prilog svjedoči i činjenica da je latinski korijen riječi matrjoška mater, odnosno majka.

Tijelo babuške u kojoj se nalaze manje babuške je zaobljeno i podsjeća na tijelo žene koja je rađala. Može se reći i da oblik njenog tijela podsjeća na jaje, koje je od antičkih vremena simbol plodnosti i reprodukcije. Kao iz jajeta, iz tijela najveće babuške simbolično izlazi život, odnosno druge babuške.

Koncept

Drvena lutka u kojoj su smještene druge male drvene lutke nije ruska ideja, ovaj koncept je prije babuški postojao u Kini i Japanu.

Kineske rasklopive kutije postoje od XI vijeka, a tokom XVIII vijeka ovaj koncept su primijenili i u stvaranju lutaka. Zanimljivo je da se u najmanjoj lutki u kineskom setu nalazi zrno pirinča, što se opet povezuje sa kultom plodnosti i zemlje.

U Japanu rasklopive lutke postoje pod nazivom fukurama. One slave Fukurokuju, boga sreće i blagostanja u japanskoj mitologiji. U japanskom setu ima sedam lutaka, a manje lutke koje se nalaze u okviru velike predstavljaju "sedam srećnih bogova". Japanske kokeši lutke, sa tijelom bez udova i velikom glavom, takođe imaju sličnosti sa babuškama. Smatra se da donose sreću i plodnu žetvu.

Ruski umjetnici su prihvatili ovaj koncept iz drugih kultura, a onda ga prilagodili ruskoj kulturi i umjetnosti, stvorivši originalan proizvod. Postoje priče da je prve babuške napravio nepoznati ruski monah, nodrvodelja Vasilij Zvjozdočkin i umjetnik Sergej Maljutin stvorili su prepoznatljiv izgled ruskih babuški koji je 1900. godine na međunarodnom takmičenju u Parizu osvojio treću nagradu i tako se proslavio u svijetu.

Babuške su se nekada pravile ručno. Tek od 1930. godine počela je fabrička proizvodnja  do tada su njih stvarali i oslikavali ručno značajni ruski umjetnici. Sa fabričkom proizvodnjom počela je i njihova globalna slava.

Savremene teme na Babuškama

Nekada se inspiracija za stvaranje babuški tražila u ruskim narodnim bajkama, pričama i pjesmama, ali su se u XX vijeku stvari promijenile.

Danas postoje tematske babuške, koje su u vezi sa određenim praznikom ili važnim istorijskim događajima i ličnostima. Prave se božićne i uskršnje babuške, ali i političke, sa likovima nekadašnjih i sadašnjih ruskih političkih lidera.

Industrija zabave nije zaobišla ni babuške, pa ima i onih koje predstavljaju popularne ruske muzičke i glumačke zvijezde, kao i sportiste i likove iz serija.

Kao edukativna igračka

Danas ljudi babuške uglavnom čuvaju kao ukras u kući, međutim, one su nastale sa idejom da budu i igračke namijenjene najmlađima. Specifičan dizajn babuški vježba senzorne, motorne, mehaničke i intelektualne sposobnosti djece, a mogu biti od pomoći ukoliko djecu učite brojevima.

Ruski muzej igračaka

Svi ljubitelji babuški oduševiće se "Muzejem igračaka" u Sergijevom Posadu, jer se u njemu nalaze najstarije babuške ikada napravljene. Muzej je osnovan 1918. godine i u njemu je više od 150.000 eksponata. Prvi komplet babuški, star više od stotinu godina, predstavlja tradicionalnu porodicu sa sela, gdje je majka centralna i najveća figura i ima sedmoro djece.

U Muzeju se nalaze i kompleti babuški koji imaju čak i do 80 dijelova!

Značenje?

Kako su babuške simbol plodnosti i porodice, one označavaju da vam osoba koja vam ih je poklonila želi lijepe porodične trenutke i sreću u budućnosti. Prema tome, originalne, skupocjene ruske babuške mogu biti divan poklon za vjenčanja i svadbe, useljenje u novi dom i za rođenje djeteta  za sve one prilike kada se slavi život i rađanje.

Babuške, odnosno, matrjoške, prošle su dug put od Kine i Japana do Rusije, ali njihov spektar značenja u svakoj državi je isti. One označavaju ono najplodnije iz jedne kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije