Život

Brat i sestra najmlađi pčelari u BiH

Brat i sestra najmlađi pčelari u BiH
Foto: N.N. | Brat i sestra najmlađi pčelari u BiH

SANSKI MOST - Ljubav prema pčelarstvu poznati sanski pčelar Enes Bahtić prenio je i na svoju djecu Aminu (8) i Ahmeda (6), koji su najmlađi aktivni članovi Udruženja pčelara "Sana med" i vjerovatno najmlađi pčelari u Bosni i Hercegovini. Ovo dvoje mališana kažu kako mnogo vremena namijenjenog za igru i slobodne aktivnosti provode u pčelinjaku, pomažući svome ocu u svakodnevnim aktivnostima oko košnica.

I dok se mnogi njihovi vršnjaci panično boje insekata, Amina i Ahmed bez imalo straha prilaze košnicama, druže se s pčelama, sudjeluju u vrcanju meda i, što je najvažnije, uživaju učeći od svog oca izuzetno zanimljive lekcije iz pčelarstva.

"Kada su bili još sasvim mali vodio sam ih na vrcanje meda. Obično neka pčelica zaostane u saću, pokazao sam im te pčele i pitao žele li ih upoznati i bolje vidjeti. Bez imalo straha oboje su spremno ispružili dlanove kako bih im pčelicu stavio na ruku. Taj prvi susret s pčelama i njihova radosna i nasmijana lica su neprocjenjivo iskustvo koje se pamti. Eto, možda je i zanimljivost kako ih u proteklom periodu niti jedna pčela nije ubola, kao da postoji između njih neka tajna veza", kaže Bahtić za "Nezavisne".

Dodaje kako bi savjetovao svim roditeljima da u što većoj mjeri približe prirodu i životinje djeci, a posebno svijet pčela jer su one među najvažnijim insektima u svijetu prirode.

Kada se prilazi košnicama, poručuje Bahtić, najbolje je na sebi imati bijelu odjeću jer bijela boja ne iritira pčele.

Zaštitna maska je obavezna, a mirisne kreme i parfemi nepoželjni jer pčele ne vole jake mirise.

"Ipak, najvažnije je biti smiren jer pčele osjete strah i paniku, stoga u njihovoj blizini nikako ne treba nervozno mahati rukama", dodaje ovaj iskusni pčelar. Zanimljivo je kako Amina i Ahmed skupa s ocem sudjeluju na brojnim pčelarskim sajmovima i takmičenjima u državi i regionu, na kojima kao najmlađi učesnici osvajaju priznanja i medalje pa su već postali svuda prepoznatljivi.

Na sajmovima pčelarstva u Tuzli i Cazinu protekle godine osvojili su dvije zlatne medalje, a na sajmu u Tuzli na poklon su kao najmlađi učesnici dobili po košnicu. Njihova kuća okružena je mnogobrojnim košnicama, a strah od pčela odavno je nestao pa mališani kažu kako im je najljepše u pčelinjaku, gdje provode puno slobodnog vremena, istovremeno ne zanemarujući školske obaveze, kao ni druženje i igru sa svojim vršnjacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije