Život

Četiri savjeta za mame koje su pod velikim stresom

Četiri savjeta za mame koje su pod velikim stresom
Foto: Pixabay/marvelmozhko | Četiri savjeta za mame koje su pod velikim stresom

Biti roditelj je veliki izazov koji sa sobom nosi ogromnu odgovornost, jer mama i tata moraju da budu ljekari, animatori, psiholozi, najbolji prijatelji i još niz uloga koje dobiju kada i dijete.

U današnjem svijetu je normalno da žene pored toga što su majke budu i domaćice i poslovne žene, a taj pritisak i odgovornost ostavljaju veliki trag na njhovu psihu. Veoma je teško kada majke moraju da se izbore sa komentarima poput: "zašto si se ugojila", "kako nemaš vremena da odmoriš", "zašto ti je kuća u neredu?".

Ostati smiren i pribran u takvoj situaciji je veoma teško, stoga je potrebno pronaći način na koji možete da kanališete sav nakupljen stres koji osjećate.

Naučite da tražite pomoć

Tradiconalni način vaspitanja djece se generacijama mijenjao. Žene su nekada pretežno bile domaćice koje su ostajale kod kuće kako bi odgajale djecu i obavljale kućne poslove. Međutim, danas žene rade isto to, samo što pored ovih poslova imaju i karijeru i gomilu drugih obaveza.

Zbog ovakvog načina života majkama je neophodna pomoć. Ukoliko ne naučite da tražite pomoć od najbližih ljudi u vašoj okolini, nikada nećete imati vremena za sebe. Dajte sebi zadatak da jednom nedjeljno nađete osobu koja će pričuvati dijete na najmanje tri sata.

Sve što bi onda trebalo da uradite je da radite stvari koje vas ispunjavaju i zbog kojih ćete biti srećni.

Organizujte se

Nedostatak vremena je veliki izvor stresa. Kako biste ga izbjegli - održavajte dobru organizaciju svojih aktivnosti i dužnosti koje imate u toku dana. Nemojte sebi stvarati dodatni posao koji će vam oduzeti i ono malo dragocjenog slobodnog vremena koje imate.

Nađite vreme za sebe

Ključna stvar je da pronađete vrijeme i hobi koji vas oslobađa svakodnevnog stresa. Na ovaj način ćete "očistiti" svoje misli od obaveza koje vas svakodnevno okupiraju. Prisjetite se starog načina života i druženja sa prijateljicama i ponovo pronađite svoje "ja".

Pričajte o svojim osjećanjima

Najvažnija stvar je da se suočite sa usponima i padovima koji dolaze sa roditeljstvom. Budite svjesni da niste dužni da održavate sliku "savršene mame", jer u suštini to niko nije. Nemojte se sramiti svojih emocija i loših dana, već ih podijelite sa suprugom, prijateljima i drugim mama koje će vas sigurno razumjeti.

Vi ste primjer svom djetetu, a na ovaj način mu dajte pravi model ponašanja, jer će putem vas naučiti da nije pogrešno priznati svoja osjećanja i pustiti suzu.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije