Život

Danas je najdepresivniji dan u godini: Mit ili istina?

Danas je najdepresivniji dan u godini: Mit ili istina?
Foto: Pixabay | Danas je najdepresivniji dan u godini: Mit ili istina?

Takozvani Plavi ponedjeljak najdepresivniji je dan u godini. Iako Plavi ponedjeljak nema fiksni datum, obično je treći ponedjeljak u januaru. No, je li ovo zaista najtmurniji dan u godini?

Plavi ponedjeljak – porijeklo i značenje

Zaronimo u porijeklo Plavog ponedjeljka, koncepta koji navodno potiče iz 2005. godine kada ga je psiholog Cliff Arnall osmislio kao dio marketinške kampanje za sada nepostojeću firmu Sky Travel.

Arnall je smislio složenu formulu, uzimajući u obzir vrijeme, dugove, platu, postpraznični period, neuspjele odluke, motivaciju i potrebu za akcijom.

Ideja je bila da najtmurniji dan u godini obilježe loše vrijeme, krivnja zbog odluka, novčane brige i surov povratak u stvarnost nakon praznika.

Međutim, stručnjaci tvrde da je varijable koje je Arnall razmatrao nemoguće univerzalno izmjeriti, što jednačinu čini nenaučnom. Vrijeme u Njujorku drastično se razlikuje od Brightona ili Sidneja. Uprkos upitnom porijeklu, Plavi ponedjeljak je zaživio, a razne internetske stranice nude savjete kako se s njim suočiti.

Štetna inicijativa

Iako ove inicijative mogu imati dobre namjere, mogle bi nenamjerno pogoršati tjeskobu i depresiju kod onih koji se već bore s tim. Stalno spominjanje ovog navodno tmurnog dana može stvoriti nepotreban pritisak.

Sam Arnall, osvrćući se na svoju kreaciju, priznaje da je Plavi ponedjeljak u početku bio zamišljen kao izazov za prevladavanje postprazničnog "bluesa", ali priznaje njegov potencijal kao samoispunjavajućeg proročanstva, što ga čini kontraproduktivnim, prenosi "Kreni zdravo".

Uprkos svojim nesigurnim počecima, Plavi ponedjeljak postao je konstanta u internetskoj kulturi, prelazeći granicu između toga da januar učini tmurnijim i pruži platformu za otvorene rasprave o mentalnom zdravlju. Za neke firme to je prilika za povećanje prodaje tokom ovog mjeseca.

Zanemarite pompe o Plavom ponedjeljku, fokusirajte se na uživanje u danu, a ako su vaše novogodišnje odluke propale, razmislite o prilici da se vratite na pravi put svojim tempom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije