Život

Ilijani Vujmilović kreativni rad bijeg od teške dijagnoze

Ilijani Vujmilović kreativni rad bijeg od teške dijagnoze
Foto: N.N. | Ilijani Vujmilović kreativni rad bijeg od teške dijagnoze

GRADIŠKA - Ilijana Vujmilović (37) iz Aleksandrovca, kod Gradiške, koja je nakon teških operacija kičme ostala invalid 80 odsto, svaki dan se bori sa teškom dijagnozom, ali je ipak svu snagu koju je smogla i želju usmjerila na kreativnost i posvetila se dekorisanju flaša, u koje svakodnevno utka mnogo strpljenja i ljubavi.

Ona je sasvim slučajno počela da se bavi izradom rukotvorina, i to nakon teških operacija.

"Nakon dvije teške operacije kičme 80 odsto sam invalid i prošla sam veoma težak period oporavka. Moja dobra drugarica mi je pomogla da se posvetim izradi rukotvorina", kazala je Vujmilovićeva. 

Kako ne bi mislila o bolesti, a da ujedno ima hobi i da nešto zaradi, odlučila je da prihvati savjet i počela dekorisati flaše. 

Ilijana svoje flaše ukrašava špagom, raznim ukrasima i predmetima koje lijepi silikonskim pištoljem.

"Svaka flaša koju ukrasim je unikatna, a namijenjene su raznim događajima, rođendanima, krštenjima, slavama... Svaka flaša je upotrebljiva, ukrasi se mogu raditi po želji, u etno-stilu, s ikonama, fotografijama, itd", rekla je Vujmilovićeva.

Za dekorisanje svake flaše, prema njenim riječima, osim materijala potrebno je mnogo strpljenja, ljubavi i kreativnosti, a vrijeme koje joj je potrebno za izradu jedne dekorativne flaše zavisi od veličine flaše, veličine slike i ukrasnih elemenata koji se dodaju.

"Potrebno je dosta materijala, a oko 10 KM me izađe da izradim jednu flašu. Otprilike dva dana radim jednu flašu jer ne mogu sjediti, mogu samo stajati i ležati", istakla je Vujmilovićeva za "Nezavisne".

Dodaje da, dok stoji, tada i uspije da radi, a kako bi odmorila mora da legne i nakon toga - sve iznova.

Za nju je, kaže, izrada dekorativnih flaša mnogo više od kreativnog rada.

"Izrada dekorativnih flaša me zaokupi i ne razmišljam samo o bolesti. Moja invalidska penzija ne može da pokrije troškove skupih mjesečnih terapija koje su mi neophodne. Ovo je moj način da pomognem svojoj porodici, s obzirom na to da je samo suprug zaposlen, a dvanaestogodišnja kćerka ima astmu i skoliozu kičme", rekla je Vujmilovićeva.

Mjesečne terapije su, navodi, skupe i iznose oko 300 KM. 

Dodaje da nosi ortopedsko pomagalo koje se mora mijenjati svake dvije-tri godine, a koje košta oko 450 evra.

Ove godine je prvi put učestvovala na sajmu u Laktašima... Iako nije prodala nijednu flašu, koja košta 15 KM, zadovoljna je i kako su posjetioci sajma reagovali na rukotvorine koje je predstavila.

Ipak, kako kaže, ljudi prepoznaju njen rad, a nedavno je svoje dekorisane flaše uručila i dobrotvornom društvu iz Niša.

Svoje rukotvorine ova hrabra žena postavlja i na društvene mreže Facebook i Instagram.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije