Život

Jedini olimpijac iz Prnjavora u prvoj trci pobijedio bos

Jedini olimpijac iz Prnjavora u prvoj trci pobijedio bos
Foto: Aleksandar Atić | Jedini olimpijac iz Prnjavora u prvoj trci pobijedio bos

PRNJAVOR - Dugogodišnja atletska karijera, mnogobrojne osvojene medalje, nastup na Olimpijskim igrama u Sidneju, kao i plodonosan trenerski rad, krase biografiju Prnjavorčanina Željka Petrovića, koji se u razgovoru za "Nezavisne novine" prisjetio svojih sportskih početaka.

Osnivač je Atletskog kluba "Prnjavor", koji ove godine obilježava 30 godina postojanja.

"Rekreativno sam se počeo baviti trčanjem kada sam bio peti razred osnovne škole, u rodnim Kulašima. Sjećam se prvog nastupa, padala je kiša, staza je bila blatnjava, i dok sam trčao, spala mi je patika, vraćao sam se da je nađem, ali je u blatu nisam našao, te sam nastavio trku, drugari su bili daleko ispred mene, ali sam ih stigao i uspio da pobijedim. U blatu sam ostao bez patike, ali je ta trka bila vodilja do prvog velikog atletskog rezultata na trci 'Oslobođenje grada Banjaluka'. U izuzetno jakoj konkurenciji reprezentativaca bivše Jugoslavije, osvojio sam drugo mjesto, u juniorskoj konkurenciji, iako sam po uzrastu bio stariji pionir i taj nastup mi je otvorio vrata profesionalne atletike", prisjeća se s osmijehom Petrović.

Treneri i kolege atletičari bili su u šoku zbog saznanja da Petrović samostalno trenira na selu, a iza sebe ostavlja profesionalce.

Dobio je poziv od Mladena Pavljaka, saveznog trenera i selektora reprezentacije Jugoslavije, da se školuje i počne aktivno da trenira u Kladivaru iz Celja, na šta je i pristao nakon razgovora sa roditeljima i poslije završene osnovne škole u Kulašima.

"U Celju sam atletiku trenirao pet godina i u vrlo kratkom periodu, od početka profesionalnog treninga, za nepunih šest mjeseci, postao sam juniorski prvak u krosu i samim tim i reprezentativac Jugoslavije. Uspon je bio konstantan, a nakon završetka školovanja i odsluženja vojnog roka, počela su ratna previranja, i ja sam se vratio u Prnjavor. Nastupao sam za Banjalučki Borac nepune dvije godine uz povremene treninge, a 1993. godine sam osnovao Atletski klub Prnjavor", kazao je Petrović.

Olimpijada je san svih sportista, a Petrović je taj san i ostvario 2000. godine nastupom na maratonu u Sidneju.

"Moj rezultat (2.17.13) i dalje je jedan od tri najbolja u BiH, i među top 10 u bivšoj Jugoslaviji. Normu sam ostvario 1999. na maratonu u Celju, ali sam imao i normu za Olimpijske igre u Atlanti, 1996. godine, na koje, nažalost, nisam otišao, jer nije postojao zajednički tim Bosne i Hercegovine. Dvojno državljanstvo Savezne Republike Jugoslavije nije bilo u sportskom smislu važeće i zbog toga nisam nastupao u Atlanti. Srećom, ostvario sam normu za Sidnej i teško je opisati osjećaj koji sportisti imaju kada završe maratonsku trku, prođu kroz cilj i dobiju gromoglasan aplauz od stotinu hiljada duša u publici. Nastup na Olimpijadi se ne može kupiti, on se zasluži, istrči se rezultat i norma, a ja se nadam da će Jelena Gajić, članica Atletskog kluba Prnjavor, koja je posljednjih pet godina najbolja seniorka Republike Srpske i BiH, uspjeti da ostvari normu za Olimpijske igre u Parizu. To bi bila velika čast, ne samo za naš klub, već i za naš grad i državu", ističe Petrović.

Nastup na Olimpijadi nije prošao bez problema za jedinog prnjavorskog olimpijca, koji je maraton istrčao pod gripom i sa visokom temperaturom.

"Oko 200 država nastupalo je na Olimpijskim igrama u Sidneju, a mi smo bili jedna od pet država čiji sportisti nisu primili vakcinu protiv australijske gripe, jer je koštala oko 300 dolara. Pošto je maraton posljednja disciplina na igrama, bio sam u Sidneju oko mjesec dana i razbolio sam se. Dva dana prije nastupa na igrama, doktor u Olimpijskom selu me pregledao i rekao da pod temperaturom od 39,6 ne smijem da trčim. Insistirao sam da potpišem da nastupam na ličnu odgovornost, a doktor mi je poručio da nisam normalan i da niko u mom stanju ne bi pomislio da trči 100 metara, a kamoli maraton. Da nisam potpisao saglasnost, ne bih prežalio, jer ne bih bio olimpijac. Nisam došao da gledam Olimpijske igre, došao sam da učestvujem, i tako je i bilo. Prvih tridesetak kilometara imao sam problema, ali kada su mi se pluća malo navikla, zadnjih desetak kilometara sam istrčao izuzetno dobro i plasirao se na 76. mjesto od 120 takmičara iz čitavog svijeta", prisjetio se Petrović i napomenuo da je ostvareni rezultat 2.38.39 ipak bio lošiji za 20 minuta od njegovog ličnog rezultata.

I pored odličnih rezultata, medalja i trenerskih ostvarenja, surova realnost je da se od atletike, nažalost, ne može živjeti, smatra naš sagovornik.

"U BiH samo jedan sportista živi od atletike, a to je Amel Tuka, ali on i ne živi ovdje, već trenira i boravi u Italiji. Ostali se snalaze, a moram istaći da smo mi jedini klub u cijeloj Republici Srpskoj koji od svog postojanja, već 30 godina, ne naplaćuje članarinu, upis, kao ni odlaske na takmičenja. Mi smo uspjeli u jednoj maloj sredini da okupimo veliki broj plodonosnih takmičara. Sveukupno, kada se uzmu svi klubovi u BiH, Atletski klub Prnjavor je na drugom mjestu", kazao je Petrović.

Petrović sa timom iz kluba organizuje "Međunarodnu uličnu trku Prnjavor", koja je u ovoj kalendarskoj godini doživjela svoje 24. izdanje. Međunarodna ulična trka u Prnjavoru je, pored uvrštenja u atletske kalendare Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, uvrštena u kalendar Evropske atletske asocijacije (EAA) i najviše rangirana sa maksimalnih pet zlatnih zvjezdica.

"Ove godine je u glavnim trkama seniora i seniorki nastupilo više od 125 takmičara iz devet zemalja, prvi put došli su atletičari iz SAD i Bjelorusije. Kvalitet je podignut na najviši nivo, imali smo jednu od najjačih trka na Balkanu na 5.000 metara, a to je diktirao i rast nagradnog fonda. Ove godine vidjeli smo u Prnjavoru plejadu svjetskih trkača", naglasio je Petrović, koji je ljubav prema sportu prenio i na svoje sinove.

Nikola i Dražen Petrović krenuli su očevim stopama i ostvarili zavidne rezultate.

"Nikola zbog zdravstvenih problema u posljednje tri-četiri godine više se posvetio nauci, četvrta je godina na Tehnološkom fakultetu u Banjaluci, ali klubu pomaže kao trener mladih, dok i ekipno nastupa kada je klubu potrebno. Mlađi sin Dražen počeo je trenirati atletiku od devete godine, paralelno je trenirao i tenis, ali se kasnije opredijelio za tenis, jer je bilo nemoguće trenirati dva sporta profesionalno. Ostvario je odlične rezultate u tenisu, a zadnje dvije godine završio je kao najbolji senior na rang-listi tenisera BiH", objašnjava ponosni otac.

Mladima poručuje da se bave sportom, posebno kraljicom sporta - atletikom.

"Cijeli život posvetio sam atletici, ali sam izuzetno zadovoljan kada vidim mlade ljude koji se posvete bilo kom sportu, makar i rekreativno. Najvažnije je mlade udaljiti od ulice, udaljiti ih od računara, mobilnih telefona. Potrebno je da se aktiviraju, jer nije bezvezna izreka: U zdravom tijelu zdrav duh", poručio je Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije