Život

Kako FDA pomaže pri razrješenju nekih od najvećih nedoumica današnjice

Kako FDA pomaže pri razrješenju nekih od najvećih nedoumica današnjice
Foto: PR | Kako FDA pomaže pri razrješenju nekih od najvećih nedoumica današnjice

Posljednjih dana pažnju svjetske i domaće javnosti privukla je vijest da je njemačka Vlada kupila 200.000 doza za dva lijeka koji uspješno liječe od koronavirusa.

Iako je riječ o lijekovima koji još nisu odobreni od strane zdravstvenih vlasti Evropske unije, Nijemci su se odlučili na ovakav potez zato što je ovu terapiju prethodno odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA). Tretman je uspješno primijenjen i u liječenju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Iako je FDA u novembru izdala hitno odobrenje za upotrebu ovih lijekova, jedna od najrelevantnijih institucija u svijetu u oblasti javnog zdravlja i u ovom slučaju je ispoštovala "zlatne standarde", potvrđujući iznova svoj kredibilitet. Naime, istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da upotreba jednog od dva lijeka smanjuje rizik od zaraze za čak 80 odsto!

To je bio dovoljan argument i Nijemcima da, kako bi zaštitili svoje građane, u borbi s koronom preduzmu dodatne korake, ne čekajući zvanični zahtjev za registraciju ovih lijekova od strane Evropske agencije za lijekove - EMA. Ali ovo nije izolovani slučaj. FDA je tokom cijele prošle godine svojim odlukama veoma aktivno doprinosila razrješenju nedoumica u oblasti javnog zdravlja.

Foto: PR
Foto: PR

FDA i manje štetne alternative

Tokom prošle godine, FDA je donijela još jednu odluku koja predstavlja prekretnicu iz domena javnog zdravlja, budući da je IQOS, elektronski uređaj koji zagrijava a ne sagorijeva duvan, proglasila proizvodom "modifikovanog" rizika.

Američke vlasti su tokom 2019. godine, kada se pojavila misteriozna bolest pluća za koju se sumnja da je nastala zbog korišćenja neprovjerenih tečnosti za e-cigarete i od nepouzdanih proizvođača, u pojedinim državama zabranile upotrebu vejping proizvoda. Kako bi stavila situaciju pod kontrolu, FDA je zatim u februaru prošle godine zabranila i aromatične ukuse za e-cigarete, a potom pozvala sve prozvođače duvanskih i nikotinskih proizvoda da podnesu zahtjev za autorizaciju svojih proizvoda.

U međuvremenu je u julu prošle godine FDA donijela odluku kojom je potvrdila povjerenje pouzdanim alternativama i naučno zasnovanim proizvodima. Nakon gotovo četiri godine i analize više od dva miliona stranica naučnih studija, ova američka agencija je odlučila da IQOS, sistem za zagrijavanje a ne sagorijevanje duvana koji proizvodi duvanski gigant Filip Moris, svrsta u kategoriju duvanskih proizvoda kod kojih je, prilikom korišćenja, značajno smanjena izloženost štetnim materijama u odnosu na cigarete. U obrazloženju svoje odluke FDA navodi da je upotreba IQOS-a u skladu s javnim zdravljem, dok je Mitch Zeller, direktor Centra za duvanske proizvode pri FDA ukazao da "uređaj može da pomogne punoljetnim pušačima da ostave klasične cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ovaj proizvod“.

Ovakva odluka FDA unijela je optimizam i među eksperte koji zagovaraju koncept „smanjenje štete“, pošto sada vide priliku za sve pušače koji ne žele da prestanu da puše da potraže bolje, naučno zasnovane alternative.

Foto: PR
Foto: PR

Uređaj koji pomaže kod hrkanja i apneje

Nedavno odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove za promociju uređaja koji pomaže kod hrkanja i opstruktivne apneje trebalo bi da pomogne ljudima koji pate od ovih, ne tako bezazlenih i gotovo izvjesno najiritantnijih zdravstvenih tegoba.

Iako hrkanje mnogi ne smatraju ozbiljnim zdravstvenim problemom, ono ipak utiče na kvalitet života. Podaci pokazuju da čak 95 odsto ljudi koji hrču remete san i ostalim članovima porodice, a prema riječima stručnjaka, hrkanje može dostići intenzitet od 90 decibela - što je slično slušanju zvuka kosilice ili motocikla.

Hrkanje može dovesti i do ozbiljnog poremećaja – apneje, koji uzrokuje da tokom sna “zaboravljamo da dišemo” odnosno na trenutke se zaista prestaje sa disanjem. Za apneju je karakterističan prestanak disanja i izrazito smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve tokom spavanja, u trajanju dužem od 10 sekundi. Istraživanja pokazuju da svaka 20. osoba pati od apneje, a ako se ne liječi, može uzrokovati ozbiljnije zdravstvene komplikacije, poput glaukoma, srčanog udara, dijabetesa, kancera, kognitivnih poremećaja i poremećaja ponašanja. Očekivanja su da će proizvod koji je FDA odobrila pomoći u ublažavanju tegoba izazvanih ovim poremećajima disanja - jer podaci pokazuju da je njegovo koriščenje doprinijelo smanjenju glasnog hrikanja za preko 20 odsto kod 87 pacijenata od ukupno 115 testiranih.

Preuzeto: Kurir.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije