Život

Pratite nas na Google news

Kuni nakon spasavanja mladića laknulo kada je progledao

Kuni nakon spasavanja mladića laknulo kada je progledao
Foto: N.N. | Kuna nakon spašavanja mladića: Laknulo mi je kada je progledao
Bojana Živanić

KUPRES - U trenutku kada je progledao, sjećam se kako sam osjetila olakšanje, a kasnije je uslijedila faza šoka, kada sam problijedila i počela se tresti, prisjetila se Danijela Kuna za "Nezavisne" trenutka kada je spasila život mladiću iz Bugojna, koji je samo zahvaljujući brzoj reakciji ove hrabre žene izbjegao tragičan kraj.

"Miješaju se osjećaji ponosa i prestravljenosti zbog različitih slika koje mi od tog nesretnog događaja prolaze kroz glavu. Ne bih mogla nastaviti živjeti s činjenicom da nisam pokušala napraviti i dati sve od sebe da ga spasimo", kazala je Kuna, koja je poznata hrvatska maratonka.

Naime, sasvim obična subota popodne, predviđena za odmor i uživanje, za Kunu se pretvorila u pravu akciju spasavanja, kada se mladić, koji je pokušavao da propliva, zamalo utopio.

"Čula sam se s njim i njegovom ženom. Trenutno je u Travniku u bolnici na daljim pretragama pluća. Kada izađe iz bolnice, naći ćemo se svi skupa", rekla je Kuna za "Nezavisne".

Kako je navela, tri momka porijeklom iz Bugojna su došla na kupanje na Kukavičko jezero u Kupresu, a niko od njih nije znao plivati. Prema riječima drugih ljudi, nastavlja Kuna, momci su ušli u vodu i hodajući su se kretali pokušavajući proplivati.

"U tom trenutku sam ležala leđima okrenutim jezeru pod obližnjim stablom čitajući knjigu i najednom su se čuli povici: 'Nesta čovik! Nema ga!' Misao koja mi je u tom trenutku prošla kroz glavu bila je: 'Leti, spašavaj ga'", prisjetila se Kuna za "Nezavisne" prošle subote, koja samo pukom srećom nije završila tragično.

Kako navodi, instinktivno i bez trenutka oklijevanja je skočila na noge i punom brzinom se bacila u jezero, a, kako kaže, tada je već jedan momak bio u jezeru i roneći je tražio drugog koji je nestao.

"Duboko sam udahnula i zaronila. Ništa nisam vidjela, jer je jezero bilo mutno, a i inače se u njemu ništa jasno ne vidi. Ronila sam, ali i dalje ništa nisam vidjela", priča ona.

Kada je izronila, ističe Kuna, i pitala ljude koji su stajali vani i u vodi gdje je nestao, lokalni mještanin joj je pokazao u jednom, a prijatelji momka u sasvim drugom pravcu te je shvatila da su svi izbezumljeni i zbunjeni.

"Taman u trenutku nakon što sam napravila pod vodom četiri-pet zaveslaja i kada mi je ponestalo zraka i snage, kroz muljevitu vodu mi se učinilo da vidim trup čovjeka. Uspjela sam ga dohvatiti i zgrabiti, te shvatila kako sam ga uhvatila za ruku. Čvrsto sam ga stisnula i iz petnih žila se trudila izvući ga na površinu i uspjela", ispričala je za "Nezavisne" ova hrabra žena, koju ni otežavajuće okolnosti nisu spriječile da sve svoje napore uloži u spasavanje ljudskog života.

Tada je, priča, panično počela vikati: "Evo ga, pomozite mi", pa je drugi momak, koji je takođe ronio, doplivao te su uz veliki trud ukočeno tijelo, koje nije davalo znakove života, uspjeli izvući na površinu vode.

"Kad smo došli do dna koje smo mogli dodirnuti nogama, nekolicina nas ga je iznijela. Momak je u gornjem dijelu tijela bio potpuno plav, a noge su mu bile blijede, gotovo prozirne", prepričava Kuna strašnu scenu, koja će naposljetku dobiti srećan završetak. Kako kaže, momak koji joj je prvi pritekao u pomoć počeo je davati umjetno disanje mladiću koji je potonuo, nakon što su mu jedva otvorili usta, koja su, prisjeća se, bila u spazmu.

"Okrenuli smo ga na bok i lupali po leđima, da voda brže izađe i onda je samo odjednom širom otvorio oči. Taj izbezumljeni i ledeni pogled neću nikada zaboraviti", priča Kuna.

Kako kaže, Hitna pomoć i policija, koje su drugi ljudi zvali, došli su za oko 15-20 minuta nakon što su ga oživjeli.

"U međuvremenu smo mladića držali budnim na sve moguće načine, jer mu se spavalo", ispričala je Kuna za "Nezavisne" iskustvo koje će pamtiti za cijeli život.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije