Život

Ljekari razdvojili sijamske bliznakinje

Ljekari razdvojili sijamske bliznakinje
Foto: N.N. | Ljekari razdvojili sijamske bliznakinje
Srna

SIDNEJ - Ljekari u bolnici u Australiji uspješno su razdvojili dvije sestre sijamske bliznakinje iz Butana, a glavni hirurg kaže da se nada da će se djevojčice uspješno oporaviti.

Bliznakinje od 15 mjeseci Nima i Dava bile su spojene grudima i karlicom. Ljekari u bolnici u Melburnu rekli su da su morali da razdvoje jetru djevojčica, te da je najteži zadatak bio rekonstrukcija abdomena.

Operacija je trajala šest časova.

"Biće izazova u narednih 24 do 48 časova, kao što je slučaj i kod bilo koje druge operacije. Nadamo se da će rezultati biti dobri", rekao je doktor Džo Krameri, koji je predvodio osamnaestočlani tim i koji je načelnik pedijatrije u bolnici u Melburnu.

Djevojčice i njihova majka stigle su u Australiju prošlog mjeseca posredstvom humanitarne organizacije, koja je zajedno sa državom Viktorija pokrila troškove operacije i pobrinula se za transport i smještaj.

Po dolasku, ljekari su prvo morali da poboljšaju opšte zdravlje i težinu djevojčica prije operacije. Djevojčice će ostati u bolnici najmanje sedam dana.

Ljekari ove bolnice su 2009. godine uspješno razdvojili sijamske bliznakinje iz Bangladeša Trišnu i Krišnu u operaciji koja je trajala 25 časova.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije