Život

Majka i kćerka dominiraju nebom

Majka i kćerka dominiraju nebom
Foto: Printscreen Facebook | Majka i kćerka dominiraju nebom

Vazduhoplovstvo je i dalje prostor kojim dominiraju muškarci. Žene i dalje čine samo 4,4 posto komercijalnih pilota u SAD i Velikoj Britaniji, prema Centru za vazduhoplovstvo. Ali, u istoriji vazduhoplovstva ušle su dvije žene, kada je putnik, dr John Watrel saznao da su dvojac koji je upravljao njegovim letom Delta Boeing 757, zapravo majka i kćerka.

Kapetan Vendi Rekson i njena kći Keli Rekson su majka i kćerka koje voze komercijalne letove. Letenje je, izgleda, porodični posao kada su u pitanju Reksonovih. Vendi i njene dvije kćerke su piloti, a suprug je pilot za "American Airlines".

"Kao djeca bismo trčale uokolo u pilotskim kapama naših roditelja, zabavljale se i putovale s njima. To je definitivno porodični posao. Sa 16 godina sam imala čast biti instruktorka svojoj mlađoj sestri. Bila mi je prva učenica", priča Keli.

Prvi zajednički let Vendi i Keli počeo je na aerodromu JFK u Njujorku. Imale su male komplikacije, ali majka kaže kako se kćerka dobro snašla pri hitnom slijetanju.

"Bila je fantastična. To je teška situacija koja je bila lakša zbog treninga i kompetencije Keli", govori majka.

Iako avionskom industrijom uglavnom upravljaju muškarci, u posljednjoj deceniji je došlo do sporog porasta žena koje postaju piloti. To je rezultat avio-kompanija koje stavljaju akcenat na dovođenje žena u pilotsku kabinu. 

Uprkos obećavajućem pomaku, predstoji dug put dok se rodni jaz ne riješi.

"U American Airlinesu, 4,8 posto pilota su žene. U Delti je pet posto, a ukupno to je sedam posto u SAD", izjavila je Džejn Vels za CNBC. Mnoge mlade djevojke nisu ni svjesne da je moguće da i one postanu piloti. Upravo zbog toga, velike avio-kompanije pozivaju mlade djevojke i nude im pilot programe. Zato je važno slaviti žene, poput Vendi i Keli Rekson, i pokazati ih budućim generacijama u vazduhoplovstvu.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije