Život

Maketar Slobodan Lajić: Minijaturni let iz stvarnosti

Maketar Slobodan Lajić: Minijaturni let iz stvarnosti
Foto: Vladimir Stojaković | Maketar Slobodan Lajić: Minijaturni let iz stvarnosti

BANJALUKA - Volim da kažem da se maketarstvom bavim još od prošlog vijeka, prvu maketu sam sastavio sada već davne 1982. godine. Bilo je od tada nekih prekida zbog ratnih dešavanja, nekada je bilo problema sa finansijama i samim maketama. Ali, i sa tim nekim prekidima, stalno sam ja tu negdje u maketarstvu, kazuje banjalučki maketar Slobodan Lajić, koji je i jedan od osnivača Maketarskog kluba "Kastel", jedinog registrovanog kluba u Republici Srpskoj i prvog registrovanog na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Kako kazuje Lajić, po struci metalski radnik mašinske struke, svako ima svoj motiv koji ga vodi da se bavi određenim hobijem, a da biste bili dobar maketar, morate u prvom redu voljeti taj hobi.

"Ostale vještine se steknu godinama, svaka maketa koja je vrhunski urađena sklop je vještina koje se bruse godinama. Ljubav prema stvaralaštvu je presudna da bi se napravilo nešto svojim rukama. A ja volim uvijek nešto da radim rukama, još kao klinac volio sam naoružanje, tenkove, avione, a i na časovima tehničkog radio sam Ajfelovu kulu, brodiće, i tako se to nastavilo, proširivalo. Trenutno najviše radim makete aviona, prevagnula je ljubav prema vazduhoplovstvu ", pojašnjava Lajić.

Kada je u pitanju vrijeme potrebno za izradu makete, kazuje Lajić da ono zavisi od same složenosti određene minijature.

"Neke makete uradite za 15-20 sati, na primjer neke manje avione, ali ako radite maketu koju ćete predstaviti na takmičenju, onda izrada može da traje i po nekoliko mjeseci. Naravno, u obzir uvijek morate uzeti i poslovne i porodične obaveze, odnosno odrediti vrijeme koje ćete posvetiti maketi", priča Lajić.

Maketarstvo je hobi koji podrazumijeva izradu statičnih modela različitih objekata, a hobisti za osnovni cilj imaju vjerno predstavljanje objekta umanjenog u određenoj razmjeri - maketa treba da u što većoj mjeri liči na pravi objekat.

A kako ovaj zaljubljenik u razne minijature kazuje, najčešće teme kojima se maketari bave su avioni, helikopteri, brodovi, vojna vozila, oblast naučne fantastike. I u prostorijama Maketarskog kluba "Kastel", u kojima smo razgovarali sa Slobodanom, imali smo priliku vidjeti makete iz svih ovih oblasti.

"Na našim prostorima, konkretno u Banjaluci, nema specijalizovanih radnji iz oblasti maketarstva. Makete možete naći u sklopu prodavnica igračaka, knjižara, ali mi makete nabavljamo putem interneta, ili kada idemo na takmičenja spremimo se finansijski i za taj dio, za obnovu maketa, boja, lakova, te pribora i alata koji su nam potrebni", kazuje Lajić.

A Maketarski kluba Kastel, čiji je suosnivač i Lajić, trenutno broji desetak članova.

"Upoznali smo se putem društvenih mreža, shvatili smo da smo zaljubljenici u isti hobi, te se dogovorili da uradimo i prvu izložbu maketa u februaru 2013. godine, u 'Staklencu'. Bili smo prvi u regiji koji su tako nešto radili", ponosan je Lajić.

I drugu izložbu su ovi ljubitelji minijatura, tada okupljeni samo u maketarsku ekipu, organizovali u februaru 2014. godine, da bi u oktobru iste godine zvanično registrovali Makatarski klub "Kastel", oko kojeg su i danas okupljeni.

"Od tog vremena do danas smo uradili još pet izložbi. A ovogodišnju izložbu ćemo najvjerovatnije prebaciti za oktobar. Idemo na takmičenja u cijeloj regiji - Skoplje, Kranj, Beograd, Novi Sad, Pančevo. Neki članovi su išli i u Slovačku i Mađarsku. Individualno se takmičimo, ali kao klub idemo, družimo se, ostvarujemo kontakte. Osvajamo nagrade", kazuje Lajić.

A u banjalučkoj Ulici Jovana Dučića na broju 100 u prostorijama koje im je grad Banjaluka dodijelio, pored Slobodana, zatekli smo Željka Grbića i Nenada Momića, članove kluba, takođe pasionirane zaljubljenike u maketarstvo.

Grbić navodi da je zagazio u drugu deceniju bavljenja maketarstvom, te da ga prvenstveno interesuje vazduhoplovstvo, odnosno makete borbenih aviona.

"Najbitnija je ljubav prema hobiju, a glavni cilj nas koji se ozbiljnije bavimo maketarstvom je da što vjernije iskopiramo original", pojašnjava Grbić, a Momić dodaje da je maketarstvo njihov mali svijet u koji pobjegnu nakon radnog dana.

"Maketarstvom se ozbiljnije bavim više od 10 godina, a na svakoj novoj maketi vidim da napredujem. Podstrek mi je i kada vidim šta maketarstvo sve pruža u smislu umjetnosti, šta sve možete drugačije uraditi", kazuje Momić.

Za kraj razgovora sa ljudima koji gaje ljubav prema minijaturama i koji svoja znanja međusobno razmjenjuju, Slobodan kazuje da je ovaj hobi ipak nepoznanica na našim prostorima.

"Trudimo se da približimo ljudima ovaj hobi. Prvenstveno nam je bitno da roditelji prepoznaju maketarstvo kao koristan hobi i pošalju svoju djecu da možemo sa njima raditi, da ih učimo, da nas neki novi klinici naslijede", zaključuje Lajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije