Život

Mještani Podova ne zaboravljaju rodno selo, okupljanje postalo tradicija

Mještani Podova ne zaboravljaju rodno selo, okupljanje postalo tradicija
Foto: N.N. | Mještani Podova ne zaboravljaju rodno selo, okupljanje postalo tradicija

SANSKI MOST - O tome da se zavičaj nikada ne može zaboraviti, svjedoče nekadašnji mještani sela Podovi, nadomak Sanskog Mosta, koji su rasijani širom svijeta, ali se svake godine, na ljeto, okupljaju u rodnom mjestu. Tako je bilo i u proteklu subotu, kada su evocirali uspomene na nekadašnji život u ovom živopisnom selu kroz koje protiču dvije rijeke - Sana i Kozica - a nad njim se nadvisuju obronci bajkovite planine Mulež.

U poslijeratnom periodu selo je opustjelo, pa od prijeratnih 120 žitelja danas Podove nastanjuje svega 14 mještana koji stalno žive u selu, dok je mnogo veći broj onih koji povremeno posjećuju rodni zavičaj i svoja imanja. Centralna gravitaciona tačka sela je mala crkva, izgrađena prije desetak godina, a s obzirom na to da je ranije nije bilo, njenu izgradnju finansirali su sami mještani.

"Većina porodica u selu slavi Svetog Nikolaja, pa smo njemu i posvetili crkvu. Kada je trebalo prikupiti finansijska sredstva, nije bilo nikakvih problema, svi smo bili složni i brzo smo to uradili", kaže Mima Kondić, jedan od inicijatora ove akcije, koji već dugi niz godina živi u Novom Sadu. Marina Ivić je ove godine došla iz Kaća u rodno selo i kaže kako to čini svake godine u ovo vrijeme.

"Šta da vam kažem, ovdje sam rođena, provela djetinjstvo i najljepše dane, moja porodica dolazi sa mnom svake godine i svi su zavoljeli Podove. Tokom godine dođemo dva ili tri puta, kako to obaveze dozvoljavaju", kaže Ivićeva.

Supružnici Dragan i Teodora Jagodić te njihove tri maloljetne kćerke žive u Sloveniji, ali julske dane također provode u Podovima.

"Koristimo svaki trenutak da dođemo, jer je kod kuće najljepši odmor. Posebno su radosna djeca, jer se mogu kupati u Sani, a prostora za igru ima svud uokolo. Za njih je ovo jedinstven doživljaj", kaže Jagodić. Podovi ožive tokom ljetnog perioda, ali samo nakratko. Žalosti da ovo selo dijeli sudbinu drugih povratničkih sela na području općine Sanski Most, koja su potpuno opustjela, jer u poslijeratnom periodu nije došlo do revitalizacije života u njima. Tamo su se vratili mahom stariji žitelji, dok su oni mlađi odlučili da životnu egzistenciju zasnuju na nekim drugim prostorima i tek povremeno posjećuju domove i imanja svojih predaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije