Život

Ne kažnjavajte dijete, radite na sebi

Ne kažnjavajte dijete, radite na sebi
Foto: Pexels/Arina Krasnikova | Ne kažnjavajte dijete, radite na sebi

Mnogi roditelji su svjesni štetnih posljedica fizičkog i verbalnog kažnjavanja. Oni znaju da vikanje, udaranje i batinanje uče nasilju, uništavaju djetetovo samopouzdanje, stvaraju bijes, otežavaju učenje i kvare odnos između roditelja i djeteta.

Ali znati šta ne raditi samo je prvi korak; roditelji se često pitaju šta raditi umjesto navedenog.

Evo šta stručnjaci savjetuju:

-  Primjenjujte Zlatno pravilo. Imajte na umu kako biste željeli biti tretirani kad biste se našli u istoj situaciji kao i dijete. Ljudska priroda je ljudska priroda, bez obzira na starost čovjeka.

-  Saosjećajte s djetetovim osjećajima i pokažite mu to. Čak i kad se dječje ponašanje čini iracionalnim, osjećaji i potrebe ispod površine itekako su stvarni djetetu.

- Poštujte djetetove osjećaje kako bi ono znalo da ga razumijete i da vam je stalo i da nikada neće biti odbačeno zbog određenih emocija.

-  Zadovoljite potrebu koja je dovela do određenog ponašanja. Ukoliko kažnjavamo konačno ponašanje, potreba koja ostaje nezadovoljena izbijaće na površinu na druge načine sve dok ne bude zadovoljena.

- Kad je god moguće pronađite rješenje u kojem obje strane dobijaju, rješenje koje će zadovoljiti potrebe svih upletenih u problem.

- Uvjerite dijete da je voljeno i prihvaćeno.

- Preusmjerite pažnju sa situacije koja je postala prestresna da bi se odmah riješila, napravite pauzu.

- Dišite. Kad ste pod stresom, trebate više kiseonika, a baš tada češće dišete plitkoo. Čak i nekoliko dubokih udaha može pomoći u smirivanju i pridonijeti jasnijem razmišljanju, prenosi Roda.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije