Život

Pet pitanja koja nikada ne treba postavljati ženama u tridesetim

Pet pitanja koja nikada ne treba postavljati ženama u tridesetim
Foto: Pexels/Andrea Piacquadio | Pet pitanja koja nikada ne treba postavljati ženama u tridesetim

Kada napunimo famoznu brojku 30, odjednom iz mladenačkih dana zagazimo u neke ozbiljnije u kojima se trebaju posložiti životni prioriteti, u kojima je krajnje vrijeme za zasnivanje porodice, u kojima karijera mora cvjetati, a pritom još trebamo održavati i mladalački izgled. Je li to zaista tako ili nam ta očekivanja nameće društvo?

Svačiji je život samo njegova stvar i zato se tuđim ne bismo trebali baviti, a posebno ne bismo trebali postavljati ova pitanja.

1. A šta je s brakom?

Ako je žena koja je navršila 30 godina u dugoj vezi, neizostavno i najčešće pitanje na svim okupljanjima, posebno porodičnim, vezano je za stupanje u brak. Još je gore ako nije u vezi. Takva pitanja i zadiranje u tuđu intimu u sekundi može uništiti dobro raspoloženje.

Svaka žena najbolje zna kako izgleda njena veza, ako je u njoj, i zašto je ili nije u braku te razmišlja li uopšte o tome. Osim toga, nije li bolje biti siguran u svoju odluku i ne žuriti u to samo zato što nam nametnute društvene "norme" tako kažu? Brak nije nešto što treba olako shvatiti. Iziskuje mnogo ljubavi, uzajamnog povjerenja, kompromisa i čvrstog prijateljstva kao temelja svega.

2. Planiraš li ti roditi?

Ženina maternica samo je njena stvar. Tačka.

Svaka žena, bez obzira na godine, sama odlučuje o tome hoće li imati djecu. Iako nema sumnje u to da se osjeća pritisak roditelja, rodbine, pa čak i prijateljica koje imaju djecu, žena ne bi trebala donijeti odluku o majčinstvu samo zbog guranja znatiželjnih nosova.

Osim toga, postoji i druga strana priče. Koliko li je samo žena u tridesetima koje bi svim srcem željele biti majke, a nemaju partnera s kojim bi to ostvarile ili se pak bore s neplodnošću? Koliko samo žena zaspi u suzama zbog nedavnog spontanog pobačaja? Nemojte im postavljati ovo pitanje. Nikada.

3. Zar još uvijek nemaš stalni posao?

U proteklih nekoliko godina svijet je itekako protresla recesija. To su posebno osjetili mladi koji su ovih mjeseci napunili 30 godina. U vrijeme njihovog upisa studija recesija je bila na svom vrhuncu, a nastavila se i kada su diplomirali, iako u blažem obliku.

Ako žena u 30. nema siguran posao i korporacijsku karijeru, to ne znači da je manje vrijedna i da ne radi. Štaviše, upravo takve koje moraju skrpiti kraj s krajem obično rade mnogo više. Čast izuzecima.

4. Kada ćeš uzeti stambeni kredit?

Usko vezano za karijeru je i stambeno pitanje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je na prvom mjestu u Evropi po pitanju dužine trajanja života sa roditeljima.

U 2017. godini s roditeljima je živjelo 73,2 posto stanovnika u starosne dobi od 18 do 34 godine, što je najviši udio u Uniji. Ne treba biti stručnjak da bismo zaključili kako su nestalna i premala primanja glavni razlog tome, ali to svejedno ne sprječava "dobronamjerna" pitanja i savjete.

Ništa drugačije nije ni ako se osoba otisne u podstanarstvo. Nerijetko čujemo da je bolje uzeti kredit nego plaćati podstanarstvo. To je svakako tačno, ali za dobijanje kredita moraju se ispuniti određeni uslovi koje nema svaka osoba koja je navršila 30 godina. Nečiji bankovni račun i krediti zaista se tiču samo njega. Pitanja o tome zašto je neko još uvijek podstanar ili živi s roditeljima jednako su neumjesna kao i ona o braku i djetetu.

5. Ne misliš li da je vrijeme da se počneš oblačiti i ponašati u skladu s godinama?

Ooo, da! Evo ih. Zašto još uvijek nosiš 'starke'? Zar ti dolikuje nošenje poderanih farmerica? Hm, nije li ti ta suknja malo prekratka? Crop-top na tebi?

Bilo da dolaze od vlastite majke, prijateljice ili komšinice koja uvijek želi znati malo više, pitanja o stilu odijevanja vrlo su često upućena ženama u tridesetima. Nema nikakve sumnje u to da se treba oblačiti u skladu sa situacijom pa nećemo izvući istu garderobu kada idemo na poslovni sastanak, na ručak s prijateljicom ili u posjetu budućoj svekrvi.

Ipak, svaka žena najbolje zna u čemu se osjeća ugodno i godine s tim nemaju nikakve veze. Ako je njoj prijatno i oblači se primjereno situaciji, to je samo njena stvar. Osim toga, šta zapravo znači "ponašati se u skladu s godinama"? Postoji li neki priručnik o tome?

(Zadovoljna.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije