Život

Pivo "jugo 45" na meniju u Americi (FOTO, VIDEO)

Pivo "jugo 45" na meniju u Americi (FOTO, VIDEO)
Foto: Ustupljena fotografija | Pivo "jugo 45" na meniju restorana i pivnice u Ohaju

PARMA - Lijepe priče o ljudima koji su uspjeli u svijetu iako su bili primorani napustiti svoje domove u vihoru rata u Jugoslaviji uvijek nas oduševe, a takva jedna priča dolazi nam iz Ohaja, gdje porodica Đurin već 20 godina živi i radi u svojim restoranima, a od 2022. godine posjeduje i pivnicu kraft piva.

Kako je u razgovoru za "Nezavisne novine" rekao Igor Đurin, njegovi roditelji su zbog miješanog braka morali napustiti Balkan kada je počeo rat, te su uprkos svim poteškoćama života u izbjeglištvu uspjeli da ostvare veliki uspjeh.

"Moja majka je pravoslavka iz Siska, a otac katolik iz Virovitice. Upoznali su se na moru u Dalmaciji, a kada je počeo rat na Balkanu, prvo su se preselili kod rođaka u Njemačku", rekao je Đurin, dodajući da su se 1999. godine morali iseliti iz Njemačke.

"Kada je Njemačka počela da šalje izbjeglice nazad, da se vratimo nije bila opcija, jer su moji roditelji iz miješanog braka. Tada smo aplicirali za Ameriku, za koju su nam rekli da moramo imati sponzora, nekoga ko će nas dočekati tamo kada stignemo. Nama su se javili pripadnici crkve u Ajovi koji su nam dali na korištenje stan tri mjeseca, bez plaćanja kirije, otac se zaposlio u mesnici, majci su našli posao, a sestra i ja smo krenuli u školu odmah", kazao je Đurin i dodao da su njegovi baka i djed iz Hrvatske izbjegli u Motike kod Banjaluke.

Istakao je da im je tada bilo najteže jer u Ajovi nisu imali kontakt sa ljudima sa Balkana.

"Moj otac je stupio u kontakt sa drugom u Klivlendu u državi Ohajo. Kada smo se tu preselili, bilo nam je puno bolje jer ovdje živi puno ljudi iz Srbije, Hrvatske, BiH, ovdje smo se odmah uklopili. U Klivlendu smo prvo otvorili trgovinu mješovite robe, gdje smo prodavali robu sa prostora Balkana kao što je, na primjer, plazma keks. Poslije su moji roditelji otvorili pekaru, gdje su pravili lepinje, kada su to prodali, 2004. godine otvorili smo prvi restoran 'Das Schnitzel House'", naveo je Đurin, dodajući da su tada pomislili zašto stati samo na tome.

"Ja sam se godinama iz hobija bavio pravljenjem kraft piva, a 2022. godine smo otvorili svoju pivnicu 'Schnitz Ale Brewery'", istakao je Đurin, priznajući da jedno pivo koje prave za njega ima poseban značaj.

"Moja omiljena pjesma 'Zabranjenog pušenja' je 'Jugo 45'. Upravo po toj pjesmi sam nazvao novo pivo koje bih opisao kao evropski lager", kazao je Đurin, dodajući da su ih iznenadile pozitivne reakcije kada su objavili sliku piva "jugo 45".

"Mislili smo da će to možda vidjeti stotinak ljudi, ali reach je bio 15 miliona ljudi. Čini se da se ljudima sviđa", kroz osmijeh navodi Đurin.

Kako je istakao, hrana koju pripremaju u restoranu je uglavnom njemačka, jer su njegovi roditelji radili u restoranu kod rođaka u Njemačkoj, zbog toga se i restoran zove "Schnitzel", ali ističe da takođe u ponudi imaju jela sa Balkana.

"Pravimo sarmu, paprikaš, ćevape, palačinke, a na svaki sto uz jela stavljamo nekoliko domaćih lepinja gratis. Tako da možemo reći da je hrana u našem restoranu evropska", rekao je Đurin.

Da se ovakva hrana sviđa i Amerikancima, potvrđuje Đurin, koji navodi da u drugom restoranu, koji je u sklopu pivnice, imaju, kako je sam opisuje, gastro-pabsku hranu.

"Ovdje ćemo u ponudi imati burek jer smatramo da burek ide dobro sa pivom", naveo je Đurin, dodajući da najveći broj gostiju ipak imaju iz Evrope.

"Često nam dolaze Rusi, Rumuni, Ukrajinci, Slovenci, Nijemci jer ovdje u Parmi gdje mi živimo takoreći imamo malu Evropu", kazao je Đurin.

Reakcije na njihova piva još nisu dobili, jer su tek odnedavno počeli sa prodajom u prodavnicama.

"Ranije smo neka od svojih piva pravili i nudili u restoranu za neke događaje i tada su reakcije bile odlične", naveo je Đurin, dodajući da su do sada napravili 14 različitih kraft piva.

Kako kaže, i u budućnosti nastavljaju vrijedno raditi, a želja mu je da svoja piva uveze u balkanske zemlje.

Video možete da pogledate OVDJE:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije