Život

Prijevremeno rođena djeca "Mrvice" junaci knjige "Čudesni mali heroji"

Prijevremeno rođena djeca "Mrvice" junaci knjige "Čudesni mali heroji"
Foto: Dražan Pozderović | Prijevremeno rođena djeca "Mrvice" junaci knjige "Čudesni mali heroji"

Postoje ljudi koji oko sebe šire radost. Jednostavno, spontano. Gdje se pojave - svane sunce. I kad odu našim bićem odjekuju zvona njihovog smijeha i njihova radost traži svoj dom u našoj duši.

Kao da su sazdani od nekakvih opeka smijeha i igre, dovedeni iz nekog boljeg svijeta i nastanjeni kao dobri gosti među nama. U svojoj radosti pronalaze i snagu. I za sebe i za druge. Poteškoće im ne stavljaju na lice smrknutost. Vedrina je njihov životni moto, zapisao je Ivo Andrić.

A smijeh, igru i vedrinu o kojima govori velikan pisane riječi u banjalučki park "Petar Kočić" donijela su prijevremeno rođena djeca - "mrvice", te su tmuran dan učinila sunčanim... Bezazleno neposredni ekipi "Nezavisnih", prije zvanične promocije, predstavili su slikovnicu "Čudesni mali heroji", čiji su junaci baš oni.

Naime, Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece Republike Srpske "Mrvice" predstavnik je malih, a ipak najvećih heroja - djece koja su prijevremeno došla na svijet. Bore se za edukaciju, poboljšanje uslova boravka u bolnicama, a jedan od načina da podignu svijest o prijevremeno rođenoj djeci je i njihov najnoviji projekat - slikovnica "Čudesni mali heroji", koju su pripremili povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, koji se obilježava 17. novembra.

"Naše udruženje se prošle godine prijavilo na javni poziv UniCredit fondacije i UniCredit banke d.d. pod nazivom 'Podrška djetinjstvu'. Aplicirali smo projektom koji smo nazvali 'Čarobni mrvičasti svijet', te je, na naše veliko zadovoljstvo i radost, projekat odobren, a jedna od aktivnosti u okviru ovog projekta bili su priprema i štampanje slikovnice 'Čudesni mali heroji'", pojašnjava za "Nezavisne" Milada Šukalo, portparol Udruženja "Mrvice", i dodaje da je želja članova Udruženja bila da ovu temu približe mališanima, odnosno da i oni sami razumiju ko su "mrvice" i zbog čega su tako posebni i važni.

A kad prelistate slikovnicu, očaraće vas šarenilo boja i znaćete da su u nju utkani ljubav, podrška, razumijevanje - ilustracije u knjizi za djecu urađene su po instrukcijama koje su dali roditelji "mrvica", jer oni najbolje znaju šta je svaki trenutak nakon prijevremenog rođenja njihove djece nosio sa sobom.

"Vjerujemo da smo slikovnicom uspjeli dočarati sve one teške i emotivne trenutke koje svaka 'mrvica' prolazi na početku života. Posebno smo ponosni na činjenicu da je autor teksta u slikovnici jedna od naših mama - Jelena Glišić. Ona je, naime, i ranije pisala blog o svojim iskustvima i bitkama koje je prošao njen sin Viktor i prepoznata je kod drugih mama kao neko ko uvijek ima pravu riječ u pravom trenutku, pa i onom najtežem", kazuje Milada, koja je vremenom postala veliki prijatelj i podrška svim malim borcima i njihovim roditeljima.

U ime čudesnih malih heroja i njihovih roditelja pripovijedala je mama Jelena Glišić, koja kaže da je pisanje inspirativan posao, koji zahtijeva mnogo razgovora sa samim sobom, razvijanje likova, ali i ideja.

"Kroz tekstove o prijevremenom rođenju ponovo doživiš sve emocionalne uspone i padove. Kroz moj trud i rad u pisanju za Udruženje 'Mrvice' stalno me prate dvoumljenja, prolazim kroz svojevrsne krize i tu je uvijek prisutna sumnja u kvalitet samog rada, odnosno kako će to doživjeti neko ko nije imao priliku da se susretne s ovakvom životnom pričom", priča majka "mrvice" Viktora.

Ali, navodi da u svom radu polazi od činjenica, a napisano ne mora biti idealno.

"Bitno je da pišemo i da na ovaj način širimo svijest o prijevremenom rođenju i o onome šta prolaze djeca, ali i njihovi roditelji. Te korake smo prošli i važno je da ih pretvorimo u riječi koje će svima pokazati da ponekad i oni najmanji mogu biti najhrabriji i najjači", zaključuje Glišićeva.

A njene tekstualne poruke i pouke kroz slikovnicu prate pravi mali umjetnički radovi u vidu ilustracija, nastali umijećem Nataše Tatarin - na početku priče "Čudesni mali heroji" prikazani su oni prvi, najteži trenuci koji uslijede nakon prijevremenog rođenja, a zatim i neki od najznačajnijih momenata u životu roditelja, ali i mališana, koji dolaze nakon toga.

"Sve je, naravno, prilagođeno dječjem uzrastu jer nije nam bila namjera da mališane uplašimo ovim ilustracijama. Posljednje stranice slikovnice krasi slika Alberta Ajnštajna, jer mnogima nije poznato da je i on rođen prijevremeno. Želimo ohrabriti i roditelje i djecu. Želimo poručiti da je za ovu djecu samo nebo granica. Oni mogu da dobiju i najteže bitke i da postanu najveći genijalci", sigurna je Milada.

A najteže su bitke dobile i "mrvice" Petra i Nikolija. Njihova majka Jelena Ćetković kaže da je slikovnica, čiji su glavni likovi i njene djevojčice, edukativnog karaktera, te da su kroz nju divno opisane i ilustrovane sve promjene koje se dešavaju kod prijevremeno rođene djece.

"Kao roditelju, ali i članu Udruženja veoma mi je važno da se radi na edukaciji majki i očeva, koji se sa svim promjenama u vezi s prijevremenim rođenjem susreću prvi put. Izdavanje slikovnice 'Čudesni mali heroji' veliki je korak za Udruženje 'Mrvice', a ja sam kao roditelj ponosna na naše male heroje", kazala je Ćetkovićeva.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) za "Nezavisne" su objasnili da se prijevremeno rođenim djetetom smatra svaka beba rođena prije punih 37 nedjelja trudnoće, koja ima manje od 2.500 grama na rođenju. Mališanima s vrlo niskom težinom smatraju se bebe rođene sa manje od 1.500 grama i obično su rođene prije 32. nedjelje trudnoće. U zavisnosti od nedjelje u kojoj su rođena, procenat prijevremeno rođene djece s kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto.

Portparol "Mrvica" pojašnjava da je cilj knjige za djecu istinska podrška prijevremeno rođenim mališanima i roditeljima u borbi za bolje sutra.

"Svi naši projekti imaju za cilj da pruže podršku ovoj djeci i njihovim bližnjima. Sve što radimo u našem udruženju radimo zbog njih i za njih. Želimo ohrabriti i osnažiti porodice 'mrvica', ali pored toga i podići svijest javnosti o prijevremenom rođenju", kaže Milada i dodaje da će članovi Udruženja koji su bili aktivni tokom projekta "Čarobni mrvičasti svijet" slikovnice dobiti besplatno.

Planirano je da Udruženje, uz podršku malih boraca i velikih heroja, knjigu za djecu zvanično predstavi 17. novembra. Za javnost će slikovnica biti dostupna u prodaji po cijeni od 10 KM, a sva sredstva od prodaje namijenjena su u humanitarne svrhe.

Listajući stranice slikovnice čiji su glavni likovi upravo oni, "mrvice" su nas u nove radne pobjede ispratile širokim osmijehom. Jednostavno i spontano. U svom su čarobnom mrvičastom svijetu zdravstveno osjetljivi, ali borbeni i snažni. Poteškoće im ne stavljaju na lice smrknutost. Sazdani od opeka smijeha i igre, oni zaista jesu dovedeni iz nekog boljeg svijeta i nastanjeni kao dobri gosti među nama. A samo im je nebo granica.

"Ljubičasti novembar"

Udruženje "Mrvice" organizator je "Ljubičastog novembra", odnosno niza humanitarnih aktivnosti povodom Međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, a ove će godine kampanja biti nešto drugačija u odnosu na prethodne.

"Nećemo organizovati donatorsko veče jer smatramo da nije primjereno, ne samo zbog epidemiološke situacije, već i zbog ekonomske situacije u kojoj se trenutno nalazi naše društvo. Primarne aktivnosti u 'Ljubičastom novembru' biće implementacija projekta 'Čarobni mrvičasti svijet'", navodi Milada Šukalo.

Objašnjava da su u okviru projekta do sada organizovani časovi plivanja za mališane, a u planu su i edukativne i sportske radionice.

"Ova godina će biti posebna i po tome što će, pored Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Laktaša i Gradiške, jedna divna hrabra mama pokrenuti aktivnosti u Bileći, Trebinju i Foči - 17. novembar je za nas poseban dan i obilježićemo ga tradicionalno uz donaciju simboličnih poklona za neonatološka odjeljenja, posjetu spomeniku '12 beba', te puštanje balona u spomen na 'mrvice' koje više nisu sa nama", zaključuje Milada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije